Vitamina C - ce beneficii are pentru tenul tau?

Vitamina C este atat de cunoscuta pentru beneficiile sale si este primul medicament la care apelezi in caz de raceala sau cand vrei sa iti intaresti sistemul imunitar. Dar Vitamina C pe langa binecunoscutele sale beneficii asupra sistemului imunitar, are si numeroase beneficii in cosmetica, asupra tenului si a pielii.

Ce este Vitamina C?

Vitamina C este un puternic antioxidant ce poate neutraliza radicalii liberi. Datorita proprietatilor sale antioxidante, aceasta ajuta pielea in procesul natural de regenerare ce ajuta corpul sa repare celulele deteriorate. Antioxidantii topici ajuta pielea sa o protejeze impotriva agresorilor zilnici precum razele UV sau poluarea. Previne si reduce deteriorarea celulelor prin neutralizarea productiei de molecule puternic reactive numite radicali liberi. Cu alte cuvinte antioxidantii te ajuta sa iti pastrezi pielea si corpul sanatoase. Vitamina C este o substanta solubila in apa. Corpul nostru nu produce in mod natural Vitamina C de aceea este necesara suplimentarea acesteia cu ajutorul cosmeticelor sau prin aport alimentar.

Care sunt beneficiile utilizarii Vitaminei C asupra tenului?

  • ofera luminozitate tenului. Este bine stiut faptul ca Vitamina C ofera tenului luminozitate si reda un aspect tineresc. luminozitatea apare datorita faptului ca Vitamina C ajuta la indepartarea petelor cauzate de acnee si reduce petele maronii.
  • reduce semnele imbatranirii premature. Vitamina C accelereaza producerea de colagen si elastina. Colagenul si elastina ajuta la fermitatea si netezimea pielii. Asadar, faptul ca ajuta la stimularea productiei de colagen, Vitamina C topica ajuta la prevenirea semnelor de imbatranire prematura.
  • previne si trateaza defecte de pigmentare. Vitamina C contine un beneficiu ce inhiba pielea sa produca melanina, ceea ce cauzeaza modificarea culorii pielii, precum pete de culoare sau hiperpigmentarea. Daca este folosita in mod constant, Vitamina C ajuta la prevenirea aparitiei petelor de culoare.
  • contracareaza efectele nocive ale razelor UV. Razele UVA si UVB sunt principala cauza a imbatranirii pielii asa cum probabil deja stii. Vitamina C sporeste mecanismul de aparare al pielii si il protejeaza. prevenind imbatranirea pielii.

Cum alegi cele mai bune produse cu Vitamina C pentru tenul tau?

Atunci cand optezi pentru introducerea produselor cosmetice ce contin Vitamina C in compozitie, trebuie sa tii cont de anumite aspecte precum concentratia de vitamina c regasita in produs si tipul acesteia.

Concentratia. Daca folosesti pentru prima data Vitamina C pentru ten, de obicei produsele cu concentratie de 5% sunt suficient de delicate cu pielea sensibila, insa daca pielea are o toleranta mare poti opta pana la 20%. Un procent mai mare va lucra mai repede asupra pielii pentru a imbunatati aspectul acesteia. Pentru a obtine efectele dorite si ca ingredientul sa aiba efecte pozitive asupra pielii tale, ideala ar fi o concentratie de cel putin 10%.

Vitamina C poate fi utilizata pentru orice tip de piele, insa trebuie sa selectezi concentratia potrivita. Daca ai un ten cu aspect gras opteaza pentru o textura usoara si o concentratie mai mare. Atunci cand studiezi lista de ingrediente, vitamina C trebuie sa fie listata printre primele ingrediente.

Tipul de vitamina C. Principalul aspect al vitaminei C nu este recipientul in care vine, ci mai degraba forma acestuia.

Vitamina C poate fi gasita sub urmatoarele forme:

  • L-ascorbic acid
  • Sodium ascorbyl
  • Phospatem ascorbyl palmitate
  • Retinyl ascorbate

Cauta in lista ingredientelor de pe produse termenul de acid ascorbic (cunoscut si ca L-ascorbic acid. Este cea mai stabila si eficienta forma de vitamina C in skincare. Este demonstrat faptul ca acidul ascorbic pur este cel mai eficient atunci cand vorbim despre penetrarea barierei pielii. Insa, eficacitatea Vitaminei C este sporita atunci cand este combinata cu alti antioxidanti, precum Vitamina E. Totodata, Vitamina C da foarte bune rezultate atunci cand este folosita impreuna cu acidul hialuronic.

Cum si cand se aplica Vitamina C?

Vitamina C se regaseste in produsele cosmetice atat sub forma de creme, cat si sub forma de serumuri. Cel mai des intalnita este cea sub forma de serumuri si este cel mai simplu de utilizat. Trebuie sa stii faptul ca serumul cu vitamina C trebuie sa fie ambalat intr-o sticla de culoare inchisa. Vitamina C cand este expusa la lumina sau la aer, oxideaza asadar recipientul trebuie sa fie de culoare inchisa pentru a impiedica lumina sa patrunda. Alege intotdeauna recipientele inchise la culoare ce pastreaza substanta fara sa oxideze si alege pe cat posibil monodozele pentru ca aceasta sa nu ia contact cu aerul si a se pastra intr-o forma cat buna.

De regula, serumurile se aplica dupa ce fata a fost curatata foarte bine si inainte de aplicarea cremei de fata.

Specialistii recomanda ca vitamina C sa fie aplicata sub forma de serum, fiindca sunt mult mai eficiente decat cremele sau tonerele.

Desi Vitamina C topica este tolerata de toate tipurile de ten, toate produsele cosmetice pot crea iritatii sau alergii la nivelul pielii. Inainte de a aplica pe intreaga fata, fa un test pentru a vedea toleranta pielii tale cu Vitamina C.

  1. Alege o portiune mica de piele ce poate fi ascunsa, de exemplu zona bratelor.
  2. Aplica o cantitate mica de produs si asteapta 24 de ore sa vezi ce efecte are asupra pielii tale.
  3. Daca nu apare niciun efect negativ, este in regula sa aplici pe toata fata. Intrerupe folosirea daca observi o roseata sau iritatie la nivelul pielii.

Foloseste vitamina c in mod constant, zi de zi pentru ca aceasta sa aiba efectele dorite asupra tenului tau. Doar folosind-o zi de zi poti observa efectele acesteia asupra tenului si beneficiile pe care le aduce pentru pielea ta.

Fiind un ingredient activ, Vitamina C trebuie introdusa treptat in rutina de ingrijire a tenului. De asemenea daca in rutina de ingrijire a tenului ai introdus deja produse ce contin acizi AHA, BHA trebuie sa stii ca acestia nu pot fi combinati cu produse ce contin Vitamina C.

Acum ca ai aflat cate beneficii iti aduce folosirea ingredientului activ Vitamina C, ce mai stai pe ganduri? Daca pana acum nu l-ai folosit, este timpul sa plasezi o comanda si sa il introduci imediat in rutina ta de ingrijire a tenului.

Until next time,

Echipa Procosmetic