Rutina de ingrijire a tenului acneic

Tenul acneic este cel mai problematic tip de ten si cel mai greu de ingrijit. Acneea este boala cea mai des intalnita ce apare de obicei pe fondul unui ten mixt / gras. Din pacate tipul de ten nu il putem alege, acesta este mostenit sau dobandit genetic. Cati dintre noi nu visam la acel tip de ten normal, luminos, fara pic de pata? Tenul normal este o utopie si foarte putine persoane au avantajul de a avea un ten fara imperfectiuni, ce nu necesita o ingrijire speciala.

Studiile de specialitate arata ca acneea este a opta boala cronica pe Glob si afecteaza peste 90% din populatia globului, in special persoanele cu varsta cuprinsa intre 12 si 24 de ani.

Fiind o boala cronica, acneea nu poate fi vindecata, ci poate fi tinuta sub control. Tocmai de aceea tenul are nevoie de o ingrijire corespunzatoare.

Care sunt pasii de ingrijire a tenului acneic si ce rutina este recomandata?

Ingrijirea oricarui tip de ten, dar si a celui acneic se face in 2 etape si in 2 momente ale zilei: dimineata si seara.

O rutina realizata corect este importanta si te poate ajuta sa indepartezi excesul de sebum, pastreaza porii curati si accelereaza vindecarea cosurilor existente. Pe piata exista foarte multe produse pentru tenul acneic si totodata multe informatii contradictorii despre crearea unei rutine de ingrijire a tenului acneic, insa, o rutina eficienta nu trebuie sa fie complexa sau alcatuita din produse extrem de scumpe. In primul rand si cel mai important lucru pe care il poti face in cazul unui ten problematic este sa consulti medicul dermatolog. Inainte de a incerca produse de pe piata doar pentru ca sunt etichetate ca fiind ideale pentru tenul acneic, rupe-ti din timp si fa o vizita medicului dermatolog. El este cel mai in masura sa iti analizeze tipul tenului, ce tip de acnee ai si ce tratament este potrivit. Medicul dermatolog, dupa o vizita si o analiza amanuntita a tenului, iti va prescrie diverse produse sau chiar un tratament medicamentos pentru a imbunatati aspectul pielii tale si pentru a tine sub control acneea.

Pe langa recomandarile si tratamentul prescris de catre medic, tenul are nevoie de o rutina de ingrijire. Aceasta trebuie efectuata de 2 ori pe zi: dimineata si seara, timp de cateva minute.

Rutina de ingrijire de dimineata:

  1. Curatare. Tenul acneic are nevoie de o curatare adecvata ce trebuie realizata cu ajutorul unor produse delicate, ce nu lezeaza tenul. Nu folosi sapunuri dure deoarece acestea vor rani pielea si spre deosebire de parerea universala cum ca acesta curata foarte bine, este exact opusul. Foloseste varful degetelor sau o discheta din bumbac moale, curata fata in totalitate, inclusiv linia maxilarului, gatul,dar si partea din fata si din spate a urechilor. Nu folosi dischete dure si nu freca fata in mod agresiv, acest lucru nu te va ajuta sa obtii o curatare mai buna a tenului. Asigura-te ca folosesti cea mai buna lotiune de curatare destinata tipului tau de ten.

Dr. Spiller Gel de curatare pentru ten sensibil cu aloe vera 200ml

TIPS&TRICKS: Nu te spala pe fata mai mult de 2 ori pe zi si intotdeauna foloseste un sapun bland. Alege intotdeauna produse profesionale pentru ingrijirea tenului, deoarece acestea au o compozitie mai concentrata de ingrediente active si sunt special create in functie de fiecare tip de ten.

  1. Foloseste toner sau lotiune astringenta. Lotiunea tonica te ajuta sa indepartezi excesul de sebum, ajuta la lupta impotriva punctelor negre, dar si hidrateaza pielea in acelasi timp. Cu ajutorul unei dischete demachiante de bumbac aplica lotiunea tonica sau astringenta pe toata fata si pe gat pentru a indeparta resturile de sebum sau transpiratie acumulate de-a lungul noptii. Daca ai o piele cu tendinta uscata, fie din cauze naturale, fie din cauza tratamentului pentru acnee, o lotiune hidratanta este cea mai buna alegere pentru tine. De asemenea, acorda o atentie ridicata la continutul de alcool din acestea, deoarece alcoolul are tendinta de a usca si de a irita pielea.

Solanie Lotiune tonica calmanta si dezinfectanta cu ichtiol pentru ten gras Special 125ml

TIPS&TRICKS: Alege un toner ce contine antioxdianti si are in compozitie diverse ingrediente reparatoare ce estompeaza petele cauzate de pustule.

  1. Tratament prescris de catre medicul dermatolog. Dupa aplicarea tonerului, cand pielea este complet uscata si curatata in totalitate si in profunzime, este momentul propice pentru a aplica tratamentul (crema sau gelul) prescris de catre medicul dermatolog. In cazul acneei, medicul dermatolog poate prescrie diverse solutii de curatare ce contin acid salicilic sau creme /geluri cu peroxid de benzoil.
  2. Protectie solara. Inainte de a iesi din casa dimineata, aplica o crema cu factor de protectie solara, de preferat cu un SPF de peste 30. Razele solare agraveaza aspectul porilor dilatati. Mai ales daca folosesti seara un ser cu niacinamide sau vitamina C, protectia solara este absolut necesara pentru a preveni hiperpigmentarea si a proteja pielea de razele daunatoare ale soarelui.

 

Rutina de ingrijire a tenului acneic seara

 

  • Curatare. Foloseste un demachiant delicat pentru a indeparta machiajul din timpul zilei.
  • Toner. Pregateste tenul pentru aplicarea produselor destinate tenului acneic cu ajutorul unui toner ce te va ajuta sa indepartezi reziduurile de machiaj ramase dupa demachiere.
  • Serum. Daca nu folosesti creme sau geluri prescrise de catre medicul dermatolog, aplica seara un serum ce te ajuta in lupta contra acneei. Serumurile cu niacinamide, zinc, acid salicilic sau cu acid glicolic si-au demonstrat eficacitatea in lupta acesteia. Lasa-le sa patrunda bine in piele si apoi poti trece la pasul urmator.

Skinderma Fiola de reinnoire cu multivitamine 10ml

  • Hidratare. Chiar daca tenul este unul gras, pielea tot are nevoie de hidratare, asadar nu sari peste acest pas. Medicamentele anti-acnee pot usca tenul, de aceea pentru a evita descuamarea pielii si a reduce uscaciunea, este necesara aplicarea de 2 ori pe zi a unei creme hidratante. Alege o crema hidratanta destinata pielii grase, cu tendinte sau cu acnee ce se va absorbi complet in piele, nu va agrava acneea si nici nu va lasa urme uleioase pe piele.

 Dr. Spiller Crema de zi cu propolis pentru ten gras predispus la cosuri si acnee 200ml

TIPS&TRICKS: Opteaza pentru o crema-gel sau lotiune pentru ten fiindca au o textura mai lejera decat cremele si se absorb mai repede in piele. Totodata, alege produse fara ulei si noncomedogenice.

Daca acorzi tenului tau atentia de care are nevoie si alegi produsele potrivite pentru tipul tau de ten, poti tine sub control acneea, iar episoadele de erupere a acesteia vor fi mai rare sau poate chiar vor disparea complet.

 

Until next time,

Echipa Procosmetic