Tot ce trebuie sa stii despre acidul hialuronic

In ultimii ani rutina de skincare sau ingrijirea tenului a devenit o preocupare pentru noi toti. Stresul, poluarea, dar si alimentatia lasa urme pe tenul nostru, astfel ca incercam sa apelam la diverse trucuri pentru a ne mentine tineri. Acidul hialuronic este unul din ingredientele ce a prins destul de mult teren si este folosit atat in produse cosmetice, medicina, dar si sub forma injectabila.

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic este acel ingredient minune ce incetineste procesul de imbatranire si reda pielii frumusetea si fermitatea dorita. Un singur gram de acid hialuronic poate sustine pana la 6 litri de apa.

Acidul hialurionic este cunoscut sub denumirea de hialuronat sau HA si a fost descoperit pentru prima data in anul 1934 de catre 2 cercetatori de la Universitatea Columbia din New York. Acesta este o molecula compusa in mare parte din zaharuri ce se gaseste in piele si in tesutul conjunctiv al organismului. Pielea, cel mai mare organ al corpului uman, contine acid hialuronic in proportie de 50%, insa cea mai mare concentratie de acid hialuronic se regaseste la nivelul ochilor, dar si la nivelul articulatiilor. Functia principala a acidului hialuronic este aceea de a retine apa, astfel incat testurile sa ramana hidratate.

Care sunt beneficiile acidului hialuronic?

Acidul hialuronic este folosit atat in procedurile cosmetice, cat si in medicina. In medicina, acidul hialuronic este utilizat pentru a trata osteoporoza, datorita proprietatilor sale lubrefiante. De asemenea, este utilizat pentru a trata probleme ale ochilor precum sindromul de ochi uscat sau este utilizat in timpul operatiilor chirurgicale cu scopul de a inlocui fluidele naturale si de a mentine ochiul hidratat si umed. La nivelul pielii, acesta regenereaza si trateaza ranile, astfel ca este recomandat in cazul arsurilor sau leziunilor.

In cosmetica acidul hialuronic poate fi folosit atat sub forma de creme, serumuri sau fiole, dar poate fi si injectat. Tratamentele cu acid hialuronic ce prespun injectare, nu au efect permanent, ci unul temporar, iar procedura trebuie repetata dupa o perioada de timp. De asemenea in momentul in care injectezi acid hialuronic, trebuie sa ai grija cu intretinerea acestuia, deoarece are nevoie de multa apa pentru intretinere. Fie ca injectezi acidul hialuronic sau doar il aplici sub forma de crema, acesta are nevoie de cat mai multa apa pentru a da rezultate maxime. El nu are un aport de hidratare, ci acesta atrage apa in celule. Depinde doar de tine cata apa bei pentru ca acesta sa aiba un efect mai indelungat.

Printre cele mai cunoscute beneficii ale acidului hialuronic enumeram:

Hidratarea. Acidul hialuronic impiedica pierderea apei din tesuturi, mentinand in acest fel pielea hidratata si incetinind procesul de imbratranire. Folosirea acidului hialuronic previne aparitia ridurilor si combaterea acestora.

-Stimularea productiei de colagen. Ca si in cazul acidului hialuronic, nivelul de colagen din organism scade pe masura ce inaintam in varsta. Acest lucru duce la pierderea fermitatii si elasticitatii pielii. Acidul hialuronic stimuleaza productia de colagen, astfel incat pielea este mai ferma si mai luminoasa.

Cicatrizarea leziunilor. Cercetatorii au demonstrat faptul ca aciul hialouronic are un rol extrem de important in procesul de regenerare al pielii. Acesta accelereaza procesul de cicatrizare al leziunilor, calmeaza inflamatia si grabeste regenerarea celulara pentru a grabi vindecarea.

Cum alegem cremele cu acid hialuronic potrivite tipului nostru de ten?

Dupa varsta de 30 de ani, productia naturala de acid hialuronic scade, astfel incat aceasta trebuie suplimentata cu creme, fiole sau serumuri ce contin acid hialuronic. Rutina de ingrijire zilnica a tenului trebuie sa fie pliata si adaptata fiecarui tip de ten pentru a obtine rezultate maxime.

Specialistii au identificat 4 tipuri de ten:

  • Normal – tenul normal este o utopie, acel tip de ten ideal si foarte usor de ingrijit. Insa din pacate un numar foarte mic de persoane se bucura de un ten normal.
  • Mixt – este cel mai frecvent intalnit. Tenul mixt este denumit tenul ce are zona T grasa (se simte uleioasa si apar puncte negre sau albe pe frunte, nas si barbie), iar zona obrajilor nu prezinta probleme, fiind piele normala sau deshidratata.
  • Gras – tenul gras este tenul ce secreta sebum in exces, iar fata este mereu lucioasa si se simte uleioasa. Pe tenul gras este foarte posibil sa apara si acnee datorita excesului de sebum.
  • Uscat – este tenul care prezinta acea senzatie de “strangere”. Tenul uscat nu are puncte negre, acesta pare un ten perfect la exterior, insa senzatia de strangere si uscaciune este extrem de deranjanta.

Dupa 30-35 de ani, acidul hialuronic nu trebuie sa lipseasca din rutina zilnica de ingrijire a tenului. Deoarece productia naturala de acid hialuronic scade, aceasta trebuie sa fie suplimentata prin folosirea de creme, serumuri sau fiole ce contin acid hialuronic. Insa ceea ce trebuie sa stii, este faptul ca serumurile sau cremele cu acid hialuronic se impart in 2 mari categorii:

  • Cu masa moleculara mare. Cremele ce contin acid hialuronic cu masa moleculara mare sunt destinate tipului de ten uscat. Acesta nu are capacitatea sa patrunda in profunzime, ci ramane la suprafata pielii. Este extrem de emolient si hidrateaza tenul uscat. Face ocluzie de buna calitate ce tine apa in ten, impiedicand deshidratarea.
  • Cu masa moleculara mica este recomandat tenului mixt sau gras, deoarece acesta patrunde in derm si lucreaza din interior catre exterior fara sa incarce tenul si mai mult.

Conform expertilor, acidul hialuronic trebuie aplicat pe pielea umeda. Daca il aplici pe pielea uscata, acesta poate face mai mult rau decat bine, ducand la deshidratarea pielii. Cand acidul hialuronic ia contact cu apa acesta actioneaza, iar pielea ta va deveni mai ferma si mai hidratata. Primul pas intr-o rutina corecta de ingrijire a tenului este curatarea fetei de machiaj si reziduuri, aplicarea unui ser/crema/fiola cu acid hialuronic pe pielea umeda, iar pasul final este aplicarea cremei hidratante cu factor de protectie solara, indiferent de anotimp.

Acidul Hialuronic si alimentatia

Alimentatia joaca un rol important in stimularea de acid hialuronic din corp. Pe langa un mic ajutor din partea cremelor sau a serumurilor, adaugati putin ajutor cu alimentatia consumand alimente bogate in vitamine, in special A, C, E, minerale precum magneziul si zincul si acizi grasi Omega 3. Printre alimentele recomandate amintim: avocado, spanacul, cartof, sfecla, morcovi sau patrunjel, dar si peste si carne de pui.

Pentru un ten frumos, sanatos si luminos este important sa nu ratezi niciun pas din rutina de ingrijire a tenului. De asemenea gaseste loc acidului hialuronic in rutina ta fiindca vei avea doar de castigat folosind acest ingredient minune.

 

Until next time,

Echipa Procosmetic