Epilarea este procesul prin care se indeparteaza firele de par nedorite. Fie ca vorbim despre epilarea cu ceara traditionala sau cu cea de unica folosinta, fie ca este vara sau iarna, procesul de epilare este o necesitate pentru fiecare dintre noi. Cu totii ne dorim o piele neteda si catifelata, fara cusur, iar epilarea este un procedeu obligatoriu ce tine de ingrijirea personala. Aceasta se incadreaza in regulile de igiena si este un ritual ce nu trebuie omis. Tocmai de aceea, chiar si partea masculina a indraznit sa apeleze la epilare in ultimii ani.
Indepartarea parului nedorit poate fi efectuata prin depilare sau prin epilare. Cele 2 concepte sunt adesea confundate, insa epilarea presupune smulgerea firului de par de la radacina, in timp ce depilarea presupune indepartarea firului de par doar la suprafata, la nivelul pielii. Depilarea este realizata cu ajutorul lamelor de ras sau a trimmerelor si a cremelor depilatoare. In schimb, epilarea poate fi de mai multe feluri:
- Epilarea cu ceara de unica folosinta
- Epilarea cu ceara traditionala
- Epilarea cu pasta de zahar
- Epilarea definitiva
- Epilarea cu ajutorul aparatului de epilat
Insa tu stii ce metoda sa alegi? Care este cea mai potrivita metoda pentru pielea ta si pentru ce tip de epilare ar trebui sa optezi atunci cand ajungi la un salon sau chiar in confortul in casei tale? Deoarece te poti epila si singura, acasa! Epilarea este un proces ce a devenit parte din rutina fiecaruia si este mai mult decat un moft, este o necesitate. Cea mai usoara si rapida metoda de epilare in confortul casei tale este folosirea benzilor de epilat.
Epilarea cu ceara de unica folosinta este una dintre cele mai igienice metode. Aceasta poate fi realizata cu ajutorul benzilor de ceara rece, ceara elastica nereutilizabila sau cu ceara cu aplicator. Avantajul folosirii benzilor de epilat este rapiditatea cu care acestea se aplica. Atunci cand esti in graba si ai uitat sa iti faci o programare la salon, benzile epilatoare cu ceara rece sunt solutia pentru indepartarea firelor de par nedorite. Cum se folosesc benzile de epilat? In primul rand se incalzesc putin intre palme, se desfac fasiile de hartie si se aplica pe zona pe care doresti sa indepartezi firele de par. Benzile se aplica in sensul cresterii firului de par, iar cand se indeparteaza, se trage banda in sensul invers. Pentru a indeparta surplusul de ceara ce ramane pe piele, foloseste ulei special ce iti va curata pielea. Benzile epilatoare indeparteaza firele de par de la radacina, insa nu au aceeasi eficacitate precum ceara traditionala.
Ce tipuri de benzi epilatoare exista?
Benzi de epilat pentru fata. Acestea sunt folosite in special pentru indepartarea mustatii si a spatiului dintre sprancene. Sunt mult mai inguste si mult mai mici decat benzile pentru corp, pentru a oferi lejeritate in folosire.
Benzi de epilat pentru corp. Fie ca vorbim despre picioare sau maini, benzile pentru corp pot fi folosite la orice ora si in orice loc.
Benzi de epilat pentru pielea sensibila. Acestea sunt de obicei destinate epilarii zonei inghinale si a axilei.
Ceara cu aplicator este ideala pentru a fi folosita acasa. Aceasta se utilizeaza impreuna cu un aparat ce incalzeste rezerva de ceara si cu hartie de unica folosinta pentru epilat. Exista diferite sortimente de cartuse pentru fiecare tip de piele, cu diferite proprietati. Poti alege de asemenea intre o ceara cu aplicator lat sau cu aplicator mini.
O alta metoda de epilare cu ceara de unica folosinta o reprezinta ceara elastica. Aceasta nu este refolosibila si nu necesita hartie de unica folosinta pentru a fi indepartata. Ceara de unica folosinta este utilizata cu succes atat acasa, cat si in saloanele de cosmetica. Ceara elastica este asemanatoare cu cea traditionala. Dar datorita elasticitatii sale, se intinde mai usor.
Epilarea cu ceara traditionala este cea mai eficienta metoda de indepartare a firelor de par nedorite. Ceara este produsul ce rareste semnificativ reaparitia firelor de par si subtierea acestora. Epilarea cu ceara traditionala poate fi efectuata fie la salon, fie acasa. Trebuie insa sa tii cont de faptul ca ceara nu indeparteaza firele scurte; lungimea firului de par trebuie sa fie de cel putin jumatate de centimetru pentru ca ceara sa le indeparteze. Rezultatele epilarii cu ceara dureaza intre 2 si 4 saptamani, in functie de tipul firului de par.
Ceara profesionala tip granule sau monede este de obicei cel mai folosit tip de ceara in saloane. Este cea mai eficienta metoda de indepartare a firelor de par nedorite, dar si cu durata cea mai mare de rezistenta. Este tipul de ceara ce poate fi reutilizat. De obicei ceara traditionala are nevoie de un decantor, aparatul ce topeste ceara pentru a putea fi aplicata pe piele. De asemenea decantorul are o sita ce curata ceara pentru a putea fi folosita din nou. Atunci cand epilati intr-un salon, ceara care a fost folosita pentru a epila zona inghinala se va arunca si nu va fi reutilizata!!! De asemenea daca exista probleme dermatologice, ceara nu va fi reutilizata! In cazurile acestea, este recomandata epilarea cu ceara de unica folosinta pentru a evita eventualele boli.
Ceara de epilat pentru cuptorul de microunde. Este ideala pentru uzul personal, fiind foarte usor de incalzit. Nu ai nevoie de un aparat de ceara sau de un decantor, aceasta putand fi incalzita cu ajutorul cuptorului de microunde.
Epilarea cu pasta de zahar. Este cea mai noua metoda de epilare. Aceasta nu provoaca aparitia foliculitei si este mult mai igienica si mai delicata cu pielea. Pasta de zahar nu se incalzeste, ci se foloseste la temperatura camerei. Aceasta pe langa faptul ca indeparteaza firele de par nedorite, elimina si celulele moarte, fiind un bun exfoliant. In cazul epilarii cu pasta de zahar, durerea se diminueaza cu aproximativ 50% fata de restul metodelor, elimina firele de par scurte, pielea nu ramane lipicioasa ci catifelata si neteda. Pasta de zahar este un produs 100% natural.
Epilarea definitiva. In ultimii ani, epilarea definitiva a devenit extrem de populara in randul doamnelor. Epilarea definitiva se realizeaza cu ajutorul unui aparat ce utilizeaza lumina intens pulsata (IPL) si se realizeaza de obicei in saloanele de specialitate, insa pe piata poti gasi si aparate pe care le poti folosi acasa. Lumina incalzeste firul de par, distrugandu-l de la radacina. Epilarea definitiva se realizeaza pe parcursul a mai multor sedinte, iar apoi este nevoie de intretinere, o data sau de 2 ori pe an. Nu este un procedeu dureros si este ideala in cazul persoanelor ce sufera de foliculita si pilozitate excesiva.
Epilarea cu ajutorul epilatorului. Epilatorul este cea mai practica metoda pentru indepartarea parului nedorit. Este la indemana si indeparteaza firele scurte de par. Insa folosind epilatorul, pielea se va inrosi si este posibil sa apara diverse iritatii si chiar foliculita. De asemenea durata de crestere a parului este mai rapida decat in cazul epilarii cu ceara.
Dupa fiecare epilare, indiferent de metoda aleasa, foloseste o crema/balsam sau ulei pentru incetinirea cresterii firului de par, pentru hidratarea si calmarea pielii.
Until next time,
Echipa Procosmetic