Diferenta dintre nuantare si vopsire

Atunci cand ai nevoie de o schimbare, colorarea parului este prima optiune la care apelezi. Exista multe modalitati de a schimba nuanta naturala a parului si exista diverse solutii de la sampoane nuantatoare, la vopsea semipermanenta la cea permanenta. Fiindca exista confunzie intre sampon nuantator si vopsire, in articolul de astazi va vom explica caracteristicile fiecarui tip de colorare.

Vine un moment in viata fiecarei femei cand isi doreste o schimbare, iar lucrul cel mai la indemana si cel mai folosit in a realiza schimbari de look, este vopsirea parului. Alegerea unei noi nuante tine foarte mult de starea de spirit, insa si de nuanta tenului. Sunt cateva aspecte de care trebuie sa tii cont atunci cand iei hotararea de a face o schimbare in privinta nuantei parului. Fie ca optezi pentru un salon, fie ca vei realiza acest lucru acasa, schimbarea culorii parului trebuie sa fie insotita de anumite decizii inainte de a trece la treaba. In cazul unui salon, este foarte usor de ales nuanta potrivita tie, dar si tipul de vopsea folosit, deoarece hair stilistii sunt in masura sa te sfatuiasca ce nuante sunt potrivite stilului si nuantei tale de ten. In saloanele de infrumusetare ai la dispozitie cunostintele si experienta hair stylistului ce te va indruma si iti va recomanda produsele si culoarea potrivita tie.

Insa daca optezi pentru o schimbare pe care sa o realizezi acasa, atunci ne-am hotarat sa lamurim cateva aspecte cu privire la tipurile de colorare a parului pentru ca tu sa iei cea mai buna decizie. Exista diverse modalitati de colorarea a parului si anume:

  • Sampoanele nuantatoare sau pigmentii nuantatori
  • Vopsea semipermanenta
  • Vopsea demipermanenta
  • Vopsea permanenta

Samponul nuantator este cea mai la indemana solutie atunci cand vrei o schimbare subtila a culorii parului pentru a testa o noua nuanta pe care nu esti sigura daca o vei pastra. Culoarea data de samponul nuantator este eliminata dupa cateva spalari. Poti experimenta in voie diferite nuante pana vei ajunge la cea potrivita. Trebuie sa stii faptul ca nuantatorul nu decoloreaza parul, ci doar il coloreaza subtil. Insa, samponul nuantator este indicat in cazul persoanelor cu par decolorat pentru a elimina tentele de galben sau portocaliu din par. De asemenea, exista diversi pigmenti ce pot fi amestecati cu balsamul de par pentru a improspata parul deja colorat. Un mare plus al samponului nuantator este faptul ca acesta nu dauneaza firului de par si nu il deterioreaza. Printre beneficiile samponului nuantator amintim faptul ca acesta ofera stralucire si intensitate culorii naturale. Ca si dezavantaje amintim faptul ca acesta are o durata scazuta de rezistenta si nu poate deschide sau schimba culoarea parului inchis la culoare. De asemenea reprezinta o varianta soft de imbogatire a pigmentului culorii firului de par. Aplicarea samponului nuantator este extrem de simpla si ai nevoie doar de o pereche de manusi. Acesta se aplica uniform pe parul umed si se maseaza. Se lasa sa actioneze in jur de 5-10 minute, in functie de timpul specificat pe ambalaj fiecare sampon, iar apoi se clateste.

Vopseaua permanenta este recomandata pentru persoanele ce isi doresc o schimbare de look indelungata si radicala. Intretinerea parului vopsit se realizeaza cu ajutorul produselor specifice parului vopsit, pentru o culoare intensa si o rezistanta cat mai indelungata. Vopseaua de par permanenta sigileaza culoarea pe firul de par, oferindu-i un aspect proaspat si stralucitor. Aceasta poate fi de 2 feluri: cu amoniac sau fara amoniac. Deoarece vopseaua permanenta a reprezentat un subiect destul de controversat, fiind considerata daunatoare pentru firul de par, in ultimii ani, acestea si-au diminuat continutul de ingrediente daunatoare parului si specialistii au gasit o modalitate de a elimina amoniacul din compozitie. Rolul amoniacului din compozitia vopselei de par este unul foarte important, desi este considerat unul nociv. Acesta ajuta vopseaua sa patrunda in cortexul firului de par si o ajuta sa reziste un timp indelungat, asigurand o intensitate mai mare a culorii.

Vopseaua fara amoniac a devenit din ce in ce mai populara datorita faptului ca are un miros mai delicat si nu la fel de intepator ca vopseaua clasica. Insa, exista si dezavantaje in folosirea unei vopsele fara amoniac: aceasta nu acopera in totalitate firele albe de par, iar intensitatea culorii se pierde destul de repede. Vopseaua permanenta fara amoniac este recomandata in special persoanelor cu piele sensibila si cu probleme ale scalpului.

Oxidantul are un rol foarte important in procesul de vopsire al parului. Atunci cand achizitionezi o vopsea din comert aceasta va avea oxidantul in cutie, insa in cazul vopselei profesionale trebuie sa selectezi oxidantul potrivit, in functie de nuanta pe care vrei sa o obtii. In momentul in care alegi sa decolorezi parul, acesta are de suferit si este indicat sa folosesti produse profesionale pentru a preveni deteriorarea, caderea sau ruperea firului de par. Oxidantii profesionali au o formula speciala, imbogatita cu elemente nutritive ce protejeaza firul de par. Oxidantii pot contine de la 1,5 la 12 procente peroxid de hidrogen, insa cele mai folosite concentratii de oxidant sunt 3%,6%, 9% si 12%.
Oxidantul cu o concentratie de 1,5-3% este recomandat in cazul unui par moale si fin, dar si atunci cand doresti sa deschizi culoarea parului cu un ton sau ton pe ton. Oxidantul cu concentratie 6% este indicat in cazul deschiderii cu pana la 2 nuante ale parului. Oxidantul cu concentratie 9% se foloseste in cazul unei decolorari intense, deschide pana la 2-3 nuante parul. Oxidantul cu concentratie 12% este recomandat in cazul parului des si aspru. Nu este recomandata folosirea acasa. Fiecare gama de vopsea profesionala, fie ea demi-permanenta sau permanenta vine insotita de oxidanti special creati pentru tipul de vopsea ales.

Vopsea demipermanenta. Acest tip de colorare a parului este o combinatie intre vopseaua semipermanenta si cea permanenta. De obicei vopseaua demipermanta este folosita atunci cand iti doresti o improspatare a parului vopsit anterior. Aceasta are un timp mai redus de actionare, dar si o rezistenta de pana la 10 spalari. Este alegerea perfecta pentru colorare ton pe ton si inchidere de nuanta. Oxidantii pentru vopseaua demipermanenta sunt cei cu putere scazuta ce deschid nuanta naturala cu pana la o treapta sau coloreaza ton pe ton pentru o culoare de durata.

Vopsea semipermanenta. Vopseaua de par semi-permanenta este solutia potrivita atunci cand esti preocupata de faptul ca vopseaua permanenta sau decolorantul iti vor afecta firul de par. Vopseaua semipermanenta nu contine amoniac, are mai putin peroxid de hidrogen decat cea permanenta si este blanda cu parul. Aceasta nu poate fi folosita pentru a deschide nuanta parulului, ci doar pentru a-l colora. Durata de rezistenta nu este la fel de indelungata ca in cazul vopselei de par permanente, ci are o rezistenta medie, in jur de 12-28 de spalari.

Printre beneficiile vopselei semipermanente amintim: utilizarea usoara a acesteia, faptul ca este blanda cu parul datorita faptului ca nu contine substante chimice puternice. Acopera firele albe si confera stralucire firului de par. In plus, parul este protejat si nu risti distrugerea si degradarea acestuia. Vopseaua semipermanenta profesionala ofera reflexe colorate frumoase parului natural. Culoarea dispare treptat, dupa aproximativ 12-28 de spalari. Este perfecta pentru colorarea ton pe ton, inchidere de nuanta si uneori si o usoara deschidere a culorii. Se foloseste cu oxidanti mai slabi.

Sper ca articolul de astazi ti-a lamurit neclaritatile in privinta vopsirii sau nuantarii parului, iar atunci cand vei decide ca ai nevoie de o schimbare de look, iti va fi mult mai usor sa alegi varianta potrivita pentru tine bazata pe informatiile de mai sus. Indiferent daca optezi pentru vopsea semipermenenta, demipermanenta sau permanenta, ingrijirea parului dupa vopsire se realizeaza cu produse profesionale pentru intretinerea culorii si prelungirea rezistentei acesteia. Opteaza intotdeauna pentru produse de calitate, profesionale care sa iti protejeze firul de par si iti asigura o ingrijire completa.

Until next time,

Echipa Procosmetic