Caderea parului - la barbati, la femei, afla care sunt cauzele

Caderea parului, indiferent de varsta la care se produce, poate fi un factor disturbator emotional. Pentru unele persoane reprezinta o puternica lovitura a stimei lor de sine.

Este adevarat ca pe masura ce imbatranim, cu totii incercam un grad de cadere a parului, care poate fi mai mare sau mai mic.

Este important sa fim proactivi si sa acordam atentie unui tratament de ingrijire a parului.

De stiut:

Parul are in compozitia sa o proteina numita cheratina. Radacina firului de par se afla ancorat intr-un folicul de par care furnizeaza oxigen, nutrienti si lubrifiaza parul cu ajutorul unei substante uleioase numita sebum.

Corpul uman este complet acoperit cu foliculi de par, cu exceptia palmelor, a talpilor si a buzelor. In cea mai mare parte, foliculii de par sunt mici, iar firele de par nu cresc suficient de mult pentru a iesi din pori.

Scalpul contine de regula 100.000 de foliculi de par. De precizat este ca parul se afla intr-un ciclu continuu de crestere, odihna si regenerare, iar intr-o zi scalpul pierde intre 50 si 200 de fire.

Caderea parului la barbati

Cea mai obisnuita forma de pierdere a parului este alopecia androgenica (chelie de tip masculin) si a reprezentat un subiect de cercetare de-a lungul timpului pentru oamenii de stiinta.

Mai multi factori sunt suspecti pentru scaderea numarului de foliculi de par:

  • Ereditatea: gena de cadere a parului poate fi mostenita din ambele parti ale familiei (atat tata, cat si mama)
  • DHT: Dihidrotestosteronul (DHT) este un derivat al testosteronului care creste odata cu varsta barbatilor. DHT blocheaza fluxul sangvin la nivelul scalpului si dauneaza foliculilor de par, afectand cresterea acestora.
  • Dieta: Alimentele grase afecteaza hormonii, ceea ce poate duce la cresterea productiei de DHT. Cofeina deshidrateaza scalpul, conducand la productia de ulei, care, la randul sau inglobeaza foliculii de par si previne cresterea normala.
  • Boala/Medicamentatia: In cazuri rare, boala sau medicamentele puternice pot provoca temporar pierderea brusca a parului.

Caderea parului la femei

Genetic: exista sanse sa fii predispusa la pierderea parului, ceea ce inseamna ca poti vedea o reducere treptata si progresiva a volumului parului. Se produc fire de par usor fine si mai scurte cu fiecare ciclu de crestere a parului.

Reactiv: inseamna ca pierderea parului este rezultatul unui declansator, un dezechilibru sau o tulburare interna, cum ar fi deficienta nutritionala, stresul sever, dieta sau o boala.

7 cauze comune ale pierderii parului:

  • Dezechilibru hormonal – poate cauza diferite probleme, cum ar fi cresterea in greutate, acnee, dar si probleme cu pierderea parului
  • Stresul la nivel inalt – poate ridica nivelul de androgen (hormon masculin), care la randul lui poate provoca caderea parului; de asemenea, stresul poate cauza probleme la nivelul scalpului, cum ar fi matreata, afectiuni ale sistemului digestiv, toate acestea conducand la un impact negativ asupra parului;
  • Deficitul de fier – una dintre cele mai frecvente cauze ale caderii parului la femei este deficitul de fier, esential pentru productia proteinelor din celule;
  • Hipotiroidismul și hipertiroidismul – glanda tiroida ajuta la reglarea metabolismului si orice dezechilibru al acesteia poate afecta foliculii de par;
  • Deficitul de vitamina B12 – poate provoca deseori pierderea parului, deoarece poate afecta starea de sanatate a celulelor rosii din sange care transporta oxigenul in tesuturi
  • Scaderea excesiva in greutate – o dieta severa, o schimabre radicala a nutritiei se poate solda cu afectarea firului de par;
  • Inaintarea in varsta: dupa menopauza modificarile din corp pot avea efect inclusiv asupra parului.

Caderea parului dupa nastere

Sunt femei care in cele doua, trei luni dupa nastere se confrunta cu o cadere a parului. Vestea buna este ca parul isi va reveni.

In timp ce unele femei gravide se pot bucura de o imbunatatire a grosimii si stralucirii parului, datorita cresterii nivelului de estrogen si ca efect secundar al vitaminelor prenatale, exista insa si contrariul, cauzat de factori precum: modificari hormonale care determina o schimbare brusca a nivelurilor de estrogen si progesteron, modificari la nivelul glandei tiroide, deficiente minerale sau de vitamina B.

Procosmetic iti pune la dispozitie produse profesionale de ingrijire a parului. Echipa noastra de specialisti isi sta la dispozitie pentru ca tu sa faci alegerile potrivite.