7 mituri despre ingrijirea parului

Podoaba capilara este un subiect foarte discutat si exista foarte multe informatii contradictorii in privinta ingrijirii parului. Au aparut diverse speculatii despre ce trebuie sau nu trebuie sa faci atunci cand vine vorba despre parul tau, incat nu mai stii sa distingi ce ii face bine si ce ii face rau firului de par. Rolul articolului de astazi este de a face lumina in cele mai des intalnite afirmatii despre par si despre ingrijirea acestuia si sa stabilim ce este adevarat si ce este fals. Asadar, fa-te confortabila, ia o cana din cafeaua preferata si pregateste-te sa afli informatii esentiale despre parul tau.

  1. Este recomandat sa ai parul gras inainte de vopsire?

Fals! Parul nu trebuie sa fie gras sau nespalat atunci cand mergem la salon pentru o schimbare de culoare. Specialistii in hair care recomanda ca parul sa fie curat in special cand este folosita vopseaua demipermanenta sau cea semipermanenta. Acestea nu contin amoniac si nu au aceeasi putere de fixare a pigmentului pe firul de par ca vopseaua permanenta ce contine amoniac si are o putere mai mare de acoperire. Recomandarea stilistilor este ca parul sa fie spalat cu 1 zi inainte de vopsire. Nu este indicata spalarea pe cap in aceeasi zi cu schimbarea culorii deoarece porii pot fi deschisi si poti avea senzatia de usturime. In special in cazul anumitor tehnici mai complicate, precum balayage sau ombre parul trebuie sa fie curat.

Glandele seboree secreta sebum, iar sebumul se distribuie atat pe firul de par, cat si pe scalp. Rolul lui este de a mentine un microclimat sanatos si de a proteja firul de par impotriva mediului exterior. Daca parul tau a fost spalat cu 1-2 zile inainte, sebumul nu incurca cu absolut nimic procesul de vopsire, insa daca parul este murdar de mai multe zile, sebumul va incarca parul prea mult, iar produsele nu vor putea actiona la adevarata lor putere. Produsele de colorare au evoluat foarte mult de aceea ele nu ataca parul sau scalpul atat de mult pe cat o faceau in trecut. Tocmai de aceea nu este nevoie ca parul sa fie nespalat, fiindca sebumul, chiar daca formeaza o pelicula protectoare pentru scalp in cazul unei vopsiri, aceasta nu mai este necesara datorita evolutiei produselor.

Ceea ce trebuie sa completez este faptul ca daca ai folosit produse de styling, fixativ, spuma etc, acestea trebuie indepartate din par si este nevoie de spalarea parului inainte de orice tehnica. Niciodata nu aplica vopsea sau decolorant daca ai folosit produse de styling. Ca in orice proces, curatarea este primul pas.

2. Daca spal parul mai des se va ingrasa mai repede?

Ingrasarea parului depinde in mare parte de tipul de scalp, de calitatea apei si de tipul de produse folosite pentru curatarea acestuia. Foloseste intotdeauna produse destinate tipului tau de scalp si problemelor cu care te confrunti. Este posibil ca atunci cand folosesti produse nepotrivite tipului tau de par, acesta se poate ingrasa mai repede decat ar fi normal. Insa daca vorbim despre calitatea apei si daca ai un scalp problematic, cu tendinte de ingrasare, este indicat sa il speli la 2-3 zile sau chiar zilnic. Foloseste produse dedicate spalarii zilnice daca obisnuiesti sa iti speli parul zi de zi. Insa trebuie sa tii cont de faptul ca nu este recomandat sa il speli foarte des, deoarece sebumul nu va avea timp sa coboare pe lungimea firului de par si sa il hraneasca. Asadar daca speli parul zilnic, ai grija de folosesti o masca hidratanta.

Ideal ar fi ca spalarea parului sa se faca de 1-2 ori pe saptamana.

3. Daca sunt la menstruatie, nu imi pot vopsi parul?

Total fals! Menstruatia si vopsirea parului nu au nicio legatura si niciun punct comun. Vopseaua se poate aplica pe perioada menstruatiei si aceasta nu va afecta procesul de vopsire. Singura problema care poate aparea uneori pe durata menstruatiei este faptul ca pot aparea mancarimi sau usturimi la nivelul scalpului. In perioada menstruatiei corpul este mai sensibil, la fel si pielea, de aceea pot aparea diverse iritatii ale scalpului, insa procesul de colorare nu este afectat cu nimic. Iti poti vopsi parul in orice perioada a lunii, indiferent daca esti sau nu la menstruatie.

4. Daca schimb samponul foarte des, fac matreata?

Fals! Matreata este un microorganism, o afectiune cronica a scalpului, unde pielea scalpului elimina mai mult celule moarte decat in mod normal. Acele celule se grupeaza si formeaza mici fulgi albi vizibili la nivelul parului. Schimbarea samponului poate duce la formarea unei pelicule albe ce da o descumare usoara a scalpului si poate fi confundata cu matreata, insa este acest lucru doar o usoara reactie a scalpului la un produs nou. Acorda-i parului tau timp pentru a se acomoda cu noul sampon si doar in acest fel vei stii daca acesta este compatibil cu parul tau. Pelicula alba va disparea in timp daca samponul se potriveste tipului tau de par.

5. Daca tin parul strans legat in coada, duce la caderea acestuia?

Raspunsul este DA! Radacina parului se sensibilizeaza si nu mai este la fel de puternica atunci cand il prinzi strans in coada. Alopecia de tractiune inseamna o regresie a liniei conturului fiindca parul e mai sensibil si se ajunge la caderea acestuia. Alopecia de tractiune se instaleaza din cauza faptului ca foliculii de par sunt adesea agresati prin strangerea prea puternica a parului. Nu purta parul foarte strans pe perioade indelungate. Este recomandat ca noaptea sa fie strans intr-o coada impletita foarte lejer pentru a evita frictiunea cu perna si a evita sensibilizarea firului de par. Evita pe cat de mult posibil strangerea foarte tare a acestuia in cocuri, cozi sau folosirea extensiilor de par, care de asemenea slabesc radacina firului de par.

6. Creste mai repede parul cand il tund?

Fals! Parul in general creste cu aproximativ 1 cm pe luna si are o crestere constanta. Daca tundem la 2-3 luni varfurile despicate, parul va creste sanatos si va avea un aspect placut si aranjat. Daca tundem mai rar, la 6 luni de exemplu parul se va despica pana spre radacina ceea ce duce la ruperea firului de par si crearea unui aspect neingrijit. Ideal ar fi ca la 2-3 luni sa tundem varfurile pentru ca acestea sa fie pline si groase. Parul nu va creste mai repede, ci doar vei avea aceasta impresie daca il ingrijesti corespunzator si il tunzi periodic. Acesta va avea un aspect frumos si sanatos, fara varfuri despicate si de aici impresia ca acesta creste mai repede.

7. Apa rece face minuni asupra parului?

Fals! Keratina este componentul principal al firului de par. Cand intra in contact cu apa rece, aceasta devine mai rigida. Firul de par poate parea mai plin si mai gros, de aici si mitul ca spalarea pe cap trebuie facuta cu apa rece. Keratina in contact cu apa calda se inmoaie, iar firul de par este mai moale si mai matasos, insa acest lucru nu inseamna ca apa calda dauneaza firului de par. Din contra, spalarea parului se face doar cu apa calda pentru a elimina sebumul si murdaria din par. Daca iti place senzatia pe care apa rece o are asupra parului, iti poti clati parul cu apa rece.

Speram ca articolul de mai sus a facut putina lumina in ceea ce priveste ingrijirea parului si ca vei tine cont de recomandari daca vrei un par sanatos si frumos. Tu ce mituri cunosti despre ingrijirea parului?

Until next time,

Echipa Procosmetic