SPF este prescurtarea de la Sunscreen Protection Factor si reprezinta un parametru ce determina cantitatea radiatiilor pe care pielea o poate primi pana sa inceapa sa se inroseasca. De asemenea, este unitatea de masura in ceea ce priveste eficienta produselor de protectie solara.
Protectia solara trebuie sa fie produsul nelipsit din trusa de ingrijire a oricarei persoane indiferent de sex sau varsta. Daca exista un lucru asupra caruia medicii dermatologici sunt toti de acord, este acela ca protectia solara este absolut necesara pielii.
Protectia solara protejeaza pielea impotriva radiatiilor solare, in special impotriva razelor UVB si UVA. Razele UVB cauzeaza arsuri asupra pielii si sunt extrem de puternice intre orele 10.00 si 16.00 pe timpul verii, in timp ce razele UVA cauzeaza imbatranirea prematura a pielii si dereglari ale sistemului imunitar. Razele UVB afecteaza straturile de la suprafata ale pielii si ale epidermei, de aceea acestea cauzeaza roseata si arsuri la nivelul pielii.
Razele UVA au lungime de unda lunga, avand abilitatea de a patrunde mai adanc in piele, afectand dermul.
Insa soarele nu are doar efecte negative asupra pielii si asupra organismului nostru. Acesta este stabilizator de Vitamina D, o vitamina foarte importanta pentru functionarea la parametri normali si sanatatea intregului organism. Pe langa acest lucru, soarele amelioreaza diverse probleme ale pielii precum vitiligo, psoriazisul sau osteoporoza.
Care sunt cele mai importante beneficii in folosirea SPF-ului?
Specialistii au demonstrat in nenumarate randuri faptul ca folosirea SPF-ului este absolut necesara pentru protejarea sanatatii pielii noastre. Printre cele mai cunoscute beneficii ale SPF-ului amintim:
- Previne imbatranirea. Arsurile solare si expunerea la soare reprezinta aproximativ 80% din cauzele pentru care pielea imbatraneste. Aparitia ridurilor si a liniilor fine sunt strans legate de radiatiile solare.
- Previne hiperpigmentarea. Hiperpigmentarea este o afectiune a pielii ce se produce atunci cand pielea produce prea multa melanina. Are ca rezultat aparitia unor pete de culoare inchisa pe piele, acestea avand forme si dimensiuni diferite. Expunerea la soare este principalul motiv al aparitiei hiperpigmentarii.
- Previne aparitia cancerului de piele. Expunerea indelungata la razele solare fara a folosi protectie UV poate duce si la aparitia cancerului de piele. De aceea este important sa eviti orele cu cele mai ridicate raze UV, iar atunci cand iesi sa folosesti creme cu protectie ridicata pentru a-ti proteja pielea. Peste 85% din cazurile de cancer de piele sunt asociate cu expunerea la radiatiile solare (fie ca este vorba de soare sau de solar).
- Previne arsurile solare. Roseata sau arsurile solare sunt cauzate, de asemenea, tot de expunerea la soare pentru un timp indelungat. Este un semn de inflamare si deteriorare grava a sanatatii pielii. Multe persoane se expun la soare neprotejate, pentru a obtine un bronz cat mai intens, insa in schimb se aleg cu pielea arsa.
- Previne deshidratarea pielii in cazul in care pielea este expusa o perioada indelungata la razele solare. Deshidratarea duce la uscarea pielii si la pierderea elasticitatii, ducand la imbatranirea prematura a acesteia.
Cum se foloseste protectia solara?
Toate produsele ce contin SPF se aplica pe piele cu aproximativ 20 minute inainte de expunerea la soare. Aplicarea acesteia se realizeaza de obicei dimineata si nu se face in strat subtire, ci din abundenta. Este necesara reaplicarea acesteia la fiecare 2 ore, in special dupa dus sau atunci cand pielea a luat contact cu apa. Este gresit mitul conform caruia SPF-ul se foloseste doar pe timpul verii cand razele soarelui sunt puternice. SPF-ul trebuie folosit atat vara, cat si iarna.
Ce factori de protectie solara exista?
– Protectie scazuta: 6-10 SPF
– Protectie medie: 10-25 SPF este recomandata persoanelor cu un ten masliniu.
– Protectie ridicata: 30-50 SPF
– Protectie foarte ridicata: 50+ SPF
Cu cat este mai mare SPF-ul, cu atat mai protejata este pielea ta. Alege intotdeauna in functie de necesitatile pielii tale si culoarea acesteia. Sunt unele produse cosmetice, precum fondurile de ten, pudre sau baze de machiaj ce au specificat pe ambalaj cantitatea de SPF din produs. Insa pe timpul verii nu este suficienta aplicarea acestora. SPF-ul 15 blocheaza aproximativ 93% din razele UVB, SPF 30 blocheaza 97%, SPF 50 blocheaza razele ultraviolete in proportie de 98%. Nicio crema cu protectie solara, fie ca vorbim despre cremele ce contin SPF 50+ nu te protejeaza in totalitate impotriva razelor UV.
In functie de numarul SPF-ului si daca acesta este aplicat in mod corect, produsele asigura protectie pentru un numar limitat de minute, de aceea este important sa stii la cat timp trebuie reaplicat pe piele:
SPF 20 – asigura o protectie de 200 de minute
SPF 30 – 300 minute
SPF 40 – 400 minute
SPF 50 – 500 minute
Atentie insa, daca transpiri in mod abundent sau pielea ta ia contact cu apa, SPF-ul trebuie reaplicat imediat dupa uscare pentru a actiona la intensitate maxima.
Cel mai mare mit existent in ceea ce priveste aplicarea SPF-ului la plaja este faptul ca nu te mai bronzenzi. Total fals! Aplicarea SPF-ului iti protejeaza pielea impotriva raditatiilor, insa nu impiedica pielea sa se bronzeze. Din contra, te poti bucura de soare si de un bronz asa cum ai visat, aplicand SPF si protejand pielea. Poti avea o piele bronzata, frumoasa si sanatoasa in acelasi timp! Nu renunta la aplicarea SPF-ului doar din cauza acestui mit. Risti ca pielea ta sa aiba de suferit.
Am nevoie de SPF pe timpul iernii?
Raspunsul este DA, categoric! SPF-ul se aplica in toate anotimpurile fara exceptie. Chiar daca iarna petrecem mai putin timp afara, atunci cand iesi este necesara aplicarea unei creme cu protectie solara. Potrivit specialistilor, 80% dintre radiatiile UV se reflecta din zapada, pe cand doar 25% din nisip. Razele UVA au capacitatea de a patrunde prin nori si prin geam, cauzand probleme pielii. Indiferent de tipul pielii sau de culoarea acestuia, crema cu protectie solara nu trebuie sa lipseasca din rutina ta zilnica!
Nicio crema antirid si antimbatranire nu vor reusi sa stearga ridurile sau liniile fine, pe cand folosind o crema cu protectie solara mare reusesti sa previi acest lucru.
Nu ignora importanta folosirii cremelor cu SPF si nu renunta la aplicarea acesteia indiferent de vremea de afara daca vrei sa iti mentii pielea tanara, frumoasa si sanatoasa!
Until next time,
Echipa Procosmetic