Cum scapam de acneea provocata de mastile de protectie?

Acneea este o afectiune inflamatorie cronica a pielii, intalnita la din ce in ce mai multa lume. Indiferent ca provine de la un dereglaj hormonal, fie ca este provocata de anumiti factori externi, acneea nu este deloc placuta. Este inestetica, dar mai presus de toate, deranjanta. Desi pandemia ce ne-a obligat sa purtam masca de protectie ne-a lovit de ceva vreme, inca incercam sa ne acomodam cu masca si cu problemele ce vin la pachet cu aceasta. Tocmai de aceea speram ca informatiile din acest articol sa va fie de ajutor si sa gasiti un aliat in lupta impotriva iritatiilor si alergiilor provocate de mastile de protectie.

Ce este acneea mecanica?

Acneea produsa de excesul de sebum rezultat de caldura provocata de masca de protectie este denumita acnee mecanica sau mai nou, maskne. Acneea mecanica apare in special la sportivii care transpira in timpul antrenamentelor, din cauza hainelor ce retin caldura. In ultimul timp si masca de protectie este responsabila pentru aparitia acneei mecanice la nivelul fetei si gatului. Diferenta dintre acneea obisnuita si cea mecanica este cauza ce sta la baza declansarii acesteia. Purtarea mastii a devenit obligatorie in ultimul timp deoarece numarul de imbolnaviri cu Coronavirus a crescut alarmant. Insa masca de protectie pe langa faptul ca ne protejeaza, majoritatea persoanelor s-au plans ca purtarea mastii le-a provocat diverse afectiuni dermatologice, iar printre cele mai intalnite afectiuni se numara acneea. Zonele cele mai afectate de catre maskne o reprezinta partea obrajilor si a barbiei, desi uneori aceasta se poate prelungi si pe gat.

Orice material care atinge in mod direct fata pentru o perioada indelungata de timp poate duce la aparitia acneei mecanice. Mastile chirurgicale retin umiditatea si transpiratia, ce pot proveni chiar de la respiratie. Acestea fiind pliate pe nas, obraji si barbie, se creeaza umiditate in interiorul mastii, ceea ce favorizeaza suprainfectia microorganismelor ce blocheaza porii. Atunci cand bariera de protectia a pielii este distrusa din cauza factorilor externi ce vin in frecare cu pielea, apare iritatia sau acneea mecanica.

Mastile de bumbac sunt mai delicate cu tenul, insa atentie acestea nu ofera acelasi grad de protectie ca cele chirurgicale. Fiecare alege sa poarte tipul de masca prietenoasa cu tenul, tinand cont de afectiunile de care sufera. In cazul in care totusi optati pentru masca de bumbac trebuie sa stiti urmatoarele lucruri:

– schimbati periodic filtrele destinate acestor masti

– spalati, dupa purtare, in fiecare seara masca. Nu utilizati detergenti ce pot provoca reactii alergice sau ce pot irita si mai rau tenul. De preferat este sa folositi un detergent pentru piele sensibila si sa evitati folosirea balsamului de rufe pentru a nu expune tenul la alte substante chimice ce pot provoca alergii si iritatii.

Cum prevenim aparitia acneei mecanice?

– Evitati machiajul. Evitati machiajul fetei in special. Asta nu inseamna ca nu puteti folosi machiaj pentru ochi, sprancene, insa fondul de ten ar trebui evitat in zona acoperita de masca de protectie. La fel si pudrele de fata si rujul. Orice irita tenul, trebuie eliminat.

– demachierea reprezinta un factor extrem de important. Prin procesul de demachiere inlaturam toate resturile de machiaj si toate impuritatile de pe fata, iar in cazul preventiei acneei mecanice fix de acest lucru avem nevoie. O demachiere facuta corect este o regula usor de urmat si vei avea foarte multe beneficii daca vei realiza acest lucru. Pentru demachiere, folositi doar produse de calitate, prietenoase cu pielea sensibila. Iti recomandam Apa micelara Evagarden ce nu contine alcool, nici sapun si este creata special pentru pielea sensibila si delicata datorita substantelor hidratante si calmante cu extracte naturale din plante. Ajuta la prevenirea aparitiei semnelor si imperfectiunilor deoarece, prin eliminarea impuritatilor si celulelor moarte, stimuleaza regenerarea celulelor.

– inainte de a pune masca, spala bine tenul cu produse fara alcool, sapun sau parfum.

– schimbati fata de perna mult mai des decat de obicei. In acest fel evitati aparitia iritatiilor sau eruptiilor provocate de catre prezenta acarienilor ce stau pe suprafata pernei.

Cum tratam acneea cauzata de catre masca chirugicala?

In randurile urmatoare iti oferim cateva variante de produse pe care le poti incerca pentru a trata si a preveni acneea cauzata de purtarea mastilor de protectie.

  1. Curatare. Daca obisnuiesti sa speli tenul pentru o curatare in profunzime, te sfatuim sa nu folosesti sapun solid, ci un sapun crema delicat cu fata ta. Iti recomandam Sapunul special negru cu ichtiol de la Solanie, special conceput pentru tenul gras, seboreic, alergic, acneic, inflamat. Acesta are un puternic efect calmant, antiinflamator si antiseptic si regleaza functionarea glandelor sebacee. Poate fi folosit pentru uz zilnic, se aplica o cantitate mica pe degete, se intinde pe fata si cu miscari circulare se intinde, acoperind toata fata. Se clateste si se tamponeaza cu prosopul pentru uscare.
  2. Exfoliere. Exfolierea este importanta pentru a curata celulele moarte de pe ten. Iti recomandam crema exfolianta cu efect chimic de la Solanie Aloe Ginkgo. Aceasta indeparteaza celule moarte al epidermei si isi dezvolta efectul de curatare pana in adancimea porilor. Are efect calmant si regenerant si protejeaza tenul de iritatii datorita ingredientelor din compozitie precum pantenolul, extract de aloe si ginkgo. Se aplica pe tenul umed, dupa ce acesta a fost curatat in prealabil, se maseaza usor si se lasa pe piele cateva minute pentru ca acizii de fructe sa isi faca efectul. Se indeparteaza cu un prosop sau un burete umed. Exfolierea este pasul ce pregateste tenul pentru tonifiere.
  3. Tonifierea. Tonifierea tenului se realizeaza cu ajutorul unei lotiuni fara alcool. Solanie Aloe Ginkgo lotiune tonica dezinfectanta asigura protectie impotriva infectiilor si actioneaza impotriva iritatiilor datorita alantoinei din compozitie. Aceasta poate fi aplicata pe tenul sensibil atat dimineata, cat si seara cu ajutorul unei dischete demachiante.
  4. Hidratarea. In cazul acneei mecanice mentinerea pielii hidratata este esentiala. Special pentru ten impur este gelul crema de purificare Ten Science Harmony Puriyfing. Gel-crema cu textura usoara, ideal pentru matifierea tenului impur, uleios si predispus la acnee. Formula sa eficienta are actiune de reechilibrare a sebumului si purificare. In urma aplicarii, pielea isi recapata aspectul uniform si imperfectiunile sunt minimizate. Se aplica zilnic pe fata, gat si zona decolteului atat dimineata, cat si seara.

Renuntarea la purtarea mastii de protectie nu este o optiune in plina pandemie, fiindca in primul rand ne protejam pe noi si apoi pe cei din jurul nostru. Trebuie sa fim constienti de necesitatea purtarii mastii de protectie si daca tenul are de suferit de pe urma purtarii acesteia, speram ca pasii de mai sus va vor ajuta in preventia sau tratarea maskneei. In cazul in care nu observati nicio imbunatatire dupa urmarea pasilor de mai sus, consultati un medic dermatolog pentru un diagnostic de specialitate, dar si pentru o schema de tratament specifica.

Voi purtati masca chirurgicala sau de bumbac? V-ati confruntat cu aparitia acneei mecanice?

Until next time,

Echipa Procosmetic