Tot ce nu stiai despre foliculita

Pielea este cel mai mare organ al omului si poate acoperi pana la 2 metri patrati de piele. Pielea este cea care are grija de tine de cand te-ai nascut, a crescut o data cu tine si a actionat ca un scut asupra microbilor si factorilor nocivi din mediul inconjurator. Aceasta este o structura complexa de tesuturi si are un un rol protector. Chiar daca nu acorzi atentie si importanta mare pielii tale, este necesar sa o protejezi si sa o ingrijesti pentru ca ea la randul ei sa isi poata indeplini functiile protectoare si senzoriale. Pielea este deseori expusa la diverse afectiuni ce ii pot afecta sanatatea si aspectul. Una dintre aceste probleme ce afecteaza destul de multe persoane este foliculita.

Ce este foliculita?

Foliculita este o afectiune dermatologica ce este des intalnita atat in randul femeilor, insa si al barbatilor. Aceasta afectiune este deseori cauzata de aparitia unei bacterii sau infectii fungice a radacinii firelor de par, care se gasesc sub piele. Poate aparea la orice persoana, insa se regaseste mai ales in randul adolescentilor si al adultilor tineri. De obicei, foliculita poate afecta orice zona a corpului ce dezvolta pilozitate, insa cel mai des intalnita este la nivelul picioarelor, al scalpului, la nivelul fetei si in zona inghinala. De regula, la inceput infectia arata ca niste umflaturi mici sau asemeni unor cosuri cu cap alb in jurul foliculilor de par, asemanatoare acneei. Insa, infectia se poate raspandi si pot se pot transforma in rani ca mai apoi sa apara cruste. Desi foliculita nu este o boala grava, aceasta este inestetica, poate cauza mancarime si uneori durere. Insa cazurile severe pot provoca diverse cicatrici si pot duce la pierderea parului. De obicei diagnosticul de foliculita este pus de catre un medic dermatolog in baza unei consultatii amanuntite.

Care sunt simptomele foliculitei?

Exista cateva indicatii ce te vor ajuta sa iti dai seama daca suferi de foliculita:

  • in jurul foliculilor de par au aparut mici umflaturi rosii sau pustule (asemeni cosurilor cu cap alb)
  • dezvolti mancarimi sau senzatia de piele care arde
  • pielea este sensibila si dureroasa
  • pielea prezinta blistere cu puroi, ce formeaza mai apoi cruste

In cazul in care observi asemenea schimbari pe pielea ta, apeleaza la un medic dermatolog pentru un consult si pentru stabilirea formei de foliculita.

Care sunt cauzele aparitiei?

Cele mai des intalnite cauze in urma carora poate aparea foliculita sunt urmatoarele:

  • mediu umed. De obicei, atunci cand petreci mai mult timp intr-un mediu umed, piscina sau sauna, se declanseaza foliculita.
  • igiena precara. Faptul ca pielea nu este curatata corespunzator, poate bloca glandele sebacee ceea ce duce la aparitia foliculitei.
  • indepartarea firelor de par cu ceara, epilator sau lama de ras. Este bine stiut faptul ca epilatul este principala cauza in urma careia apare foliculita. De aceea tot mai multe persoane apeleaza la epilarea definitiva pentru a scapa de problema infectarii si declansarii foliculitei in urma epilarii.
  • Hainele stramte din materiale sintetice, machiajul sau transpiratia blocheaza de asemenea canalele sebacee, iar eliminarea toxinelor din corp este blocata, ducand la aparitia infectiei.
  • imunitatea scazuta.

Ce tipuri de foliculita sunt?

In functie de cat de afectat este foliculul de par, foliculita poate fi de 2 feluri: superficiala sau profunda. La randul lor, cele 2 tipuri de foliculita pot aparea sub mai multe forme.

Foliculita superficiala poate fi de mai multe tipuri:

  • foliculita bacteriana este cea mai intalnita forma de foliculita superficiala si este cauzata de stafilococul auriu. Se manifesta prin aparitia unor umflaturi cu cap alb, pline de puroi.
  • foliculita pseudomonas. Acest tip mai este cunoscut si drept foliculita de jacuzzi, din cauza faptului ca apare dupa aproximativ 72 de ore de la contactul cu apa din piscina, jacuzzi sau din sauna. Atunci cand piscinele incalzite sau cazile precum jacuzzi nu sunt intretinute si nu au o cantitate corespunzatoare de clor sau nivelul pH-ului nu este cel dorit, se dezvolta bacterii ce pot afecta pielea. Se manifesta prin aparitia unor umflaturi rosii, rotunde ce pot cauza senzatia de mancarime.
  • pseudofoliculita barbae este foliculita ce apare dupa folosirea lamei de ras, din cauza firelor de par ce cresc subcutanat. In timp, acest tip de foliculita poate lasa cicatrici.
  • foliculita pityrosporum. Este cauzata de fungi si se manifesta prin aparitia unor pustule rosii.

Cele mai comune cazuri de foliculita severa sunt urmatoarele:

  • sycosis barbae – este cea mai comuna forma de foliculita severa ce este cauzata de infectia cu stafilococul auriu a foliculilor din barba. Poate aparea dupa folosirea unui aparat de ras contaminat si atunci cand barba este rasa pentru prima data, insa nici barbatii care se barbieresc regulat nu sunt feriti de aceasta afectiune.
  • furunculele si carbunculele. Furunculul este o umflatura mare si dureroasa ce apare atunci cand infectia cu stafilococ ajunge in structura foliculului. Carbunculele sunt grupari de furuncule si se vindeca mai greu, lasand cicatrici.
  • foliculita profunda este cauzata de germeni Gram negativi si intervine dupa un tratament indelungat cu antibiotice.

Cum pot preveni foliculita?

In primul rand, respecta regulile de igiena si ofera-i pielii tale ingrijirea de care are nevoie. Foloseste produse destinate fiecarui tip de piele si consulta cu atentie lista ingredientelor. Fa loc produselor profesionale de ingrijire a corpului si trateaza cu seriozitate problema foliculitei daca stii ca pielea ta este predispusa la aceasta afectiune.

Evita folosirea lamei de ras, aparatelor de epilat si apeleaza la epilarea definitiva ce te va scapa de problema infectarii pielii de dupa epilat. Evita folosirea hainelor stramte, realizate din materiale sintetice si opteaza pentru haine lejere, din bumbac.

Cum pot trata foliculita?

Formele severe ale foliculitei sunt destul de rare, astfel incat de obicei simptomele si manifestarea foliculitei superficiale pot trece in decursul catorva zile. Insa trebuie sa urmezi anumiti pasi de igiena pentru a ameliora simptomele acesteia si de a se vindeca intr-un timp cat mai scurt:

  • curata zona cu apa si sapun de 2 ori pe zi. Este foarte important ca de fiecare data cand speli zona infectata, sa folosesti prosoape curate.
  • evita sa epilezi sau sa razi zona afectata
  • foloseste lotiuni de corp sau geluri hidratante, daca te confrunti cu mancarimea pielii
  • in ameliorarea simptomelor foliculitei, sunt folosite creme sau unguente cu antibiotic. Pentru acestea nu este necesara prescriptia medicala, insa trebuie sa stii faptul ca nu este permisa utilizarea acestora pentru o perioada indelungata de timp, ci maxim 5-7 zile.

In cazul foliculitei severe, tratamentul este prescris de catre medicul dermatolog si poate consta intr-o cura cu antibiotice. Insa acest tratament, va fi prescris doar de catre medicul dermatolog ce iti va explica pasii tratamentului cat si durata acestuia.

Until next time,

Echipa Procosmetic

 

Produse recomandate:

Solanie Crema de masaj fermizanta cu ulei de portocale 250 ml

 

 

Solanie So Fine crema de masaj fermizanta cu colagen 250 ml

 

Solanie Basic Line ulei de masaj cu vitamine pentru fata si corp 250 ml