Despre parul uscat si deteriorat: remedii si caracteristici

Visezi la un par frumos, usor de descurcat, ce debordeaza de sanatate? Si noi! Insa cum poti sa il obtii fara mari batai de cap?

Deteriorarea firului de par poate avea multe cauze, insa cele mai frecvente probleme se datoreaza uscarii acestuia cu foehnul sau pieptanarea lui cand inca este ud. De asemenea utilizarea excesiva a surselor de caldura precum ondulatoarele sau placile de par pot afecta si pot duce la uscaciunea firului de par.

Vorbim astazi despre remedii pentru par uscat si deteriorat, dar si metode prin care il putem readuce la viata fara prea mult efort.

In caz ca nu stiai, structura firului de par este urmatoarea:

  • cuticula ce reprezinta invelisul exterior si protector al parului este transparenta si protejeaza straturile interne. Este cea mai expusa parte a firului de par si cea mai lezata in timpul decolorarii sau expunerii acestuia la surse de caldura.
  • cortexul este stratul mijlociu si cea mai rezistenta componenta a firului de par
  • maduva este stratul interior al parului
Hair Anatomy

Care sunt caracteristicile unui fir de par uscat?

Te-ai intrebat de multe ori ce tip de par ai? Parul uscat poate fi foarte usor de recunoscut. Daca se simte aspru la mana, se incurca foarte repede, atunci cu siguranta si parul tau este unul uscat. Decolorarea parului poate duce la uscarea firului de par, dar si la deteriorarea acestuia. Nivelul normal de hidratare al unui par sanatos este de aproximativ 10%, iar cand nivelul scade sub acest procent, parul devine tern si casant.

Parul uscat si deteriorat isi pierde din stralucire si din vitalitate, de aceea are nevoie de o ingrijire continua si de foarte multa hidratare!

Care sunt cauzele unui par uscat?

Uscaciunea parului este strans legata de faptul ca secretia de sebum este insuficienta. Productia de sebum se reduce progresiv odata cu inaintarea in varsta, iar acest lucru scade lubrifierea firului de par. Un par uscat presupune si un scalp uscat, ceea ce poate determina aparitia matretii. Care sunt factorii ce determina uscaciunea parului si a scalpului, dar si deteriorarea acestuia?

  • Decolorare si vopsire. Decolorarea firului de par duce la o deshidratare intensa a acestuia. Atunci cand parul este decolorat, cuticula firului de par este distrusa, ceea ce duce la deteriorarea firului de par, implicit pierderea din stralucirea naturala.
  • Expunerea excesiva la soare. Razele solare sunt de asemenea un factor determinant in mentinerea sanatatii parului tau. La fel ca in cazul pielii, si parul are nevoie de protectie impotriva razelor arzatoare ale soarelui ce dauneaza atat de mult. Radiatiile UV distrug cuticula firului de par, iar acest lucru duce la ruperea firului de par, isi pierde din luciu si din forta. Foloseste produse pentru par ce contin SPF si protejeaza podoaba capilara folosind palarii sau sepci.
  • Spalarea excesiva a parului. Chiar daca pare de necrezut, spalatul des al parului poate duce la deterioarea si uscarea acestuia. Parul uscat nu ar trebui spalat zilnic. Folosirea produselor de curatare indeparteaza uleiurile esentiale ce protejeaza firul de par, ceea ce duce la uscarea scalpului si a parului. Spala parul cat de des e necesar, insa cat mai rar posibil. De asemenea, evita sa folosesti apa fierbinte, deoarece aceasta usuca si mai rau atat firul de par, cat si pielea. De preferat ar fi ca apa sa fie calduta, iar un truc ce iti va fi de mare ajutor este sa iti limpezesti parul cu apa rece, ce va ajuta la netezirea suprafetei acestuia. Apa cu continut mare de clor face parte din elementele ce iti pot usca parul.
  • Utilizarea excesiva a surselor de caldura asupra parului. Ondulatorul, placa sau foehnul pot usca excesiv firul de par. Indiferent de aparatul folosit, nu trebuie sa iti lipseasca protectia termica. Lipsa unei protectii termice atunci cand folosesti sursa de caldura in apropierea parului, nu duce doar la uscarea acestuia, ci si la deteriorare. Desi instrumentele de coafare a parului sunt acele minuni ce ne ajuta sa iesim din anonimat si dau parului nostru un total make over, acestea sunt destul de daunatoare. Daca nu poti renunta la ele, atunci solutia ideala ar fi sa reduci temperatura acestora. Una dintre cele mai comune greseli este setarea temperaturii la cea mai inalta treapta fie ca vorbim despre foehn, ondulator sau placa de indreptat parul. Foloseste-le cat mai rar si la temperaturi cat mai joase.

Solutii si tratamente pentru parul uscat si deteriorat:

Ca in cazul tuturor problemelor legate de par, exista si solutii sau metode ce te pot ajuta sa scapi de uscaciune si sa recapeti sanatatea si stralucirea naturala a parului tau.

    1. Foloseste produse de calitate, adaptate tipului tau de par. La ora actuala exista foarte multe produse dedicate parului uscat. Pe langa un sampon foarte hidratant, este necesar sa folosesti o masca si un tratament pentru par uscat. Acestea contin ingrediente ce ii vor reda parului stralucirea si netezimea pierdute. Folosind produse ce nu corespund tipului tau de par, nu vei observa imbunatatiri in aspectul acestuia. Parul uscat si deteriorat are nevoie de un tratament atent ce prespune hidratare si nutritie. Sunt recomandate produsele ce contin keratina, ceramide, colagen si multe vitamine pentru a reconstrui cuticula firului de par. Alege sa iti rasfeti parul o data pe saptamana, aplicand o masca nutritiva de tip leave-in.
    2. Masajul scalpului. Pe langa faptul ca este un proces extrem de relaxant, ce te va elibera de stres si oboseala, masajul scalpului stimuleaza productia de sebum, ceea ce duce la diminuarea uscaciunii firului de par.
    3. Uleiul de masline este cunoscut ca fiind un ajutor universal in tot ce inseamna infrumusetare. Uleiul de masline, pe langa faptul ca este foarte sanatos si 100% natural, acesta este foarte hranitor si hidratant. Folosit de ceva timp in cosmetica, dar si in produse pentru ingrijirea parului, acesta si-a demonstrat eficacitatea de fiecare data. Actiunea uleiului de masline poate sa previna, dar si sa combata deteriorarea firului de par, datorita faptului ca are o concentratie mare de antioxidanti, vitamina K si E.
    4. Otet din cidru de mere. Contrar asteptarilor, otetul reda parului stralucirea si moliciunea pierdute. De asemenea contribuie la accelerarea procesului de crestere a parului si hidrateaza scalpul, fiind recomandat ca un tratament eficient pentru a combate matreata . Acesta echilibreaza pH-ul pielii.
    5. Uleiul de cocos combate matreata, previne despicarea varfurilor si stimuleaza cresterea parului. Datorita faptului ca este sursa importanta de acizi grasi, uleiul de cocos previne uscaciunea scalpului si implicit a firului de par, inlaturand totodata matreata.

 

 

Tu cu ce probleme ale parului te confrunti?

Until next time,

Echipa Procosmetic