Niacinamidele: beneficiile nestiute asupra tenului

Introducerea diverselor ingrediente ajutatoare pentru ten a devenit un must. Domeniul de skin care este intr-o continua dezvoltare, iar o multime de cercetatori lucreaza la descoperirea ingredientelor minune ce ne ajuta sa incetinim procesul de imbatranire. Pe langa acidul hialuronic, colagenul sau acizii AHA, niacinamidele sunt ultima descoperire in materie de skin care.

Ce sunt niacinamidele?

Niacinamidele sunt o forma de vitamina B3, un ingredient esential ce ofera tenului luminozitate, creste nivelul de acizi grasi din piele si este solubila in apa. Deficienta de vitamina B3 poate duce la dezechilibre ale pielii, rinichilor si ale creierului. Acest nutrient are un rol extrem de important in sanatatea si frumusetea pielii. Studii preliminare au demonstrat faptul ca acestea pot rezolva diferite probleme ale pielii precum acneea, eczemele, roseata, hiperpigmentare sau inflamatii. In urma folosirii acesteia, bariera naturala a pielii este imbunatatita, precum si aspectul si tonusul acesteia.

Vitamina B3 poate fi extrasa si dintr-o dieta echilibrata si bogata in: oua, cereale, legume verzi, fasole, peste, lapte. Insa suplimentarea cu produse cosmetice ce contin niacinamide este esentiala, deoarece nutrientii din hrana nu sunt suficienti pentru a pastra sanatatea pielii.

Ce beneficii au niacinamidele?

Per total, niacinamidele ajuta la refacerea proteinelor din piele si blocheaza hidratarea in interiorul acesteia. Niacinamidele au o serie de beneficii pe care daca nu le stiai deja, le vei descoperi in randurile de mai jos:

imbunatatesc bariera hidrolipidica. Niacinamidele ajuta pielea sa dezvolte o lipida ce poate ajuta la prevenirea pierderii apei si o mentine hidratata. Aceasta este benefica pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru cea matura, pielea deshidratata foarte uscata, dar si cea problematica.

minimizeaza roseata si cosurile. Ajuta la reducerea rosetii cauzate de eczema, acnee si alte boli inflamatorii ale pielii.

reduce aparitia porilor. Ajuta pielea sa se mentina neteda si in timp minimizeaza aspectul porilor.

regleaza excesul de sebum. Faptul ca retine apa in piele nu este benefica doar pentru pielea uscata, ci poate ajuta si la reglarea productiei de grasime pe care glandele sebacee o produc.

protejeaza pielea impotriva razelor UV. Niacinamidele au puterea de a reface celulele sanatoase in timp ce le protejeaza sa nu fie distruse din cauza razelor ultraviolete.

trateaza hipermigmentarea. Unele studii au demonstrat faptul ca o concentratie de 5% de niacinamide poate fi de ajutor in albirea petelor inchise la culoare. Rezultatele au aparut dupa 4 saptamani de folosire, insa nu mai tarziu de 2 luni. Acest lucru poate fi datorat si cresterii productiei de colagen.

reduce liniile fine si ridurile. Studiile au demonstrat faptul ca aceeasi concentratie de niacinamide este eficienta in reducerea ridurilor si liniilor fine.

trateaza acneea. Este de mare ajutor in cazul acneei severe, in special in cazul formelor inflamatorii precum papulele si pustulele. In timp, vei observa mai putine leziuni, iar textura pielii va fi vizibil imbunatatita.

protejeaza impotriva stresului oxidativ. Ajuta la crearea de celule noi in piele si protejeaza pielea de factorii agasanti precum razele UV, poluare si toxine.

Cum se aplica niacinamidele?

Niacinamidele se gasesc in produse cosmetice, in special sub forma de serumuri. Serumurile sunt tratamentele ce vin ca o completare a rutinei de ingrijire si se aplica dupa curatarea fetei si pana sa aplici crema hidratanta.

Solanie Ser antioxidant cu celule stem din strugure Grape-Hyaluron 30ml

Exista lotiuni de curatare sau lotiuni tonice ce contin niacinamide. Acestea mai pot fi regasite si in masti faciale sau creme.

Concentratia de niacinamide din produsele destinate ingrijirii pielii pot avea diferite concentratii si formule, desi majoritatea au o concentratie de 5% sau mai putin. Concentratia de 5% s-a dovedit eficienta in tratarea acneei, dar si a petelor de pigmentare, insa daca ai o piele sensibila ar fi recomandat sa incepi cu o concentratie mai mica. Formulele ce au o concentratie de 2% s-au dovedit benefice in tratarea simptomelor in cazul eczemei sau problemelor asemanatoare. Niacinamidele pot fi combinate si cu alte ingrediente active, precum acidul hialuronic pentru rezultate optime. Este chiar recomandata folosirea impreuna a celor 2 ingrediente, deoarece acidul hialuronic mareste puterea de absorbtie a niacinamidelor.

Niacinamidele se aplica pe pielea curata, dupa ce a fost demachiata si curatata in prealabil si inainte de aplicarea cremei hidratante. Nu este nevoie aplicarea acestora pe pielea umeda, ca in cazul acidului hialuronic. Atentie insa atunci cand utilizezi vitamina C in rutina de ingrijire a tenului. Este de preferat sa nu utilizezi concomitent Vitamina C cu niacinamidele, ci sa le alternezi.

Niacinamidele se pot aplica de 2 ori pe zi: atat seara cat si dimineata, insa obligatoriu dupa aplicarea de dimineata foloseste crema cu SPF.

Dr. Spiller Crema cu protectie solara pentru fata SPF50 50ml

Exista efecte secundare in urma folosirii niacinamidelor?

Niacinamicele sunt considerate safe. Daca ai alergii, este posibil sa dezvolti o sensibilitate sau o iritatie la folosirea acestora. Poti evita alergiile si sensibilitatile efectuand mai intai un test:

  1. Aplica o cantitate mica de produs pe brat.
  2. Asteapta 24 de ore.
  3. Daca pielea se inroseste, prezinta mancarimi sau umflaturi, spala zona pe care ai aplicat produsul si intrerupe folosirea acestuia.
  4. In cazul in care timp de 24 de ore pielea ramane la fel, atunci esti in siguranta si asta inseamna ca nu vei avea o reactie alergica.

La fel ca in cazul oricarui produs nou, nu vei vedea rezultate semnificative in primele saptamani. Desi cele mai multe studii publicate descriu imbunatatiri semnificative ale pielii dupa 4 saptamani de utilizare, nu exista un termen exact. Poti vedea schimbari ale pielii dupa 8 saptamani. Asta include un ten mai fin, tonifiat sau hidratat. Daca totusi rezultatele intarzie sa apara mai mult de 2 luni, atunci este cazul sa consulti un medic dermatolog.

Folosite zilnic in rutina de ingrijire a pielii, niacinamidele pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii generale ale pielii tale. Ingredientul are puterea de a reduce inflamatiile pielii si hiperpigmentarea, de a netezi textura pielii si de a-i oferi luminozitate. Este important ca tratamentul sa fie efectuat zilnic pe o perioada indelungata de timp pentru a obtine rezultate vizibile. Daca te confrunti cu acneea sau diverse probleme de hiperpigmentare sau ten tern, lipsit de stralucire, atunci niacinamida este ingredientul de care pielea ta are nevoie!

Until next time,

Echipa Procosmetic