Tot ce trebuie sa stii despre acnee!

Acneea este o problema dermatologica ce afecteaza peste 50% dintre adolescente si peste 10% din persoanele adulte. Pentru a oferi o ingrijire corespunzatoare si pentru a preveni aparitia diverselor probleme dermatologice, rutina de ingrijire a tenului trebuie efectuata si personalizata in functie de fiecare ten si de problemele acestuia.


Conform specialistilor, au fost identificate 5 tipuri de ten:

  • Tenul normal este tipul de ten dorit si invidiat de catre toate persoanele, insa putini sunt norocosii posesori ai unui astfel de ten ce necesita o ingrijire minima.
  • Tenul uscat / deshidratat este tenul ce mereu iti lasa o senzatie de “strangere”. Aparent, este un ten sanatos si arata foarte bine, insa la interior se simte uscaciunea. Acest tip de ten are nevoie de multa hidratare si creme grase ce patrund in derm si hidrateaza de la interior.
  • Tenul gras este tenul ce secreta foarte mult sebum si mereu straluceste din cauza grasimii. Tenul gras este cel mai predispus la aparitia acneei.
  • Tenul sensibil este acel tip de ten ce se inroseste sau are diverse probleme dermatologice precum: cuperoza, dermatita sau alte probleme ale dermului.
  • Tenul mixt. Este o combinatie intre tenul normal sau uscat si tenul gras. In cazul unui ten mixt de regula zona T, compusa din frunte, nas si barbie, zone cu piele grasa, iar obrajii si fruntea prezinta o piele uscata sau normala. De aici si denumirea de mixt, fiindca imbina caracteristicile ambelor tipuri de ten.

Fiecare tip de ten este unic in felul lui si fiecare are trasaturile si necesitatile specifice, de aceea toti specialistii in materie de skincare recomanda o ingrijire personalizata in functie de tenul fiecaruia, de nevoile si proprietatile acestuia. Tenul acneic este unul dintre tenurile ce ridica cele mai mari probleme, tocmai de aceea in articolul de astazi ne-am propus sa dezbatem problemele tenului acneic, dar si ce rutina de ingrijire trebuie sa urmezi.

Ce este acneea?

Acneea este o afectiune a pielii caracterizata prin puncte negre, puncte albe si cosuri. Cauza aparitiei acneei consta in faptul ca glandele sebacee au hipersecretie. Acneea este cea mai cunoscuta afectiune dermatologica ce afecteaza in special adolescentii, insa poate aparea si la adulti. Acneea nu este periculoasa, insa este inestetica si poate lasa urme pe fata. Desi poate aparea pe intreg corpul, acneea se regaseste in special pe fata, umeri, gat si piept. Cea mai riscanta perioada cand poate aparea acneea este la pubertate. In aceasta perioada, corpul trece prin schimbari hormonale, schimbari ce declanseaza productia de sebum ce conduce la un risc mare de aparitie al acneeii. Acneea pe baza hormonala ce apare in perioada pubertatii de obicei dispare pe masura ce inaintezi in varsta. Aproximativ 90% dintre adolescenti dezvolta o forma usoara de acnee sau mai accentuata, insa aceste forme pot aparea si dupa varsta de 20 ani, in special la femei.

Ce tipuri de acnee cunosti?

Acneea comedoniana este forma cea mai usoara si se prezinta prin comedoane inchise si comedoane deschise (puncte albe si negre), pori dilatati si seboree.

Acneea papulo-pustuloasa este forma moderata si prezinta leziuni inflamatorii rosii, dureroase denumite papule si leziuni rosii ce au un punct central alb denumite pustule. Apare pe fata, piept si pe umeri si exista riscul de a lasa urme dupa vindecare.

Acneea nodulo-chistica este forma cea mai severa a acneei ce prezinta leziuni profunde ce au un continut purulent si care sunt foarte dureroase si se vindeca cu cicatrici.

Cum se trateaza si ce modalitati de prevenire ale acneei exista?

Diagnosticul de acnee trebuie stabilit de catre un medic dermatolog ce iti va stabili etapele de tratament si felul acneei. Acneea nu este o boala contagioasa, astfel ca nu trebuie sa iti faci griji ca se va transmite. Insa exista o serie de lucruri pe care le poti face pentru a preveni aparitia acneei sau pentru a ameliora simptomele acesteia.

Reducerea stresului. Este binecunoscut faptul ca stresul lasa urme adanci asupra sanatatii noastre. Una dintre cauzele aparitiei acneei este stresul. De aceea este recomandat sa reduci stresul si sa ai un somn odihnitor. Stresul influențează negativ funcția glandelor sebacee.

Evita sa-ti atingi fata. Pe maini se regasesc cele mai multe bacterii, iar atingerea fetei cu mainile murdare nu va face decat sa agraveze leziunile de pe fata.

Alimentatia sanatoasa. Unul dintre factorii declansatori ai acneei este o alimentatie defectuoasa. Pentru a preveni, insa si pentru a ameliora simptomele acneei, este important sa iti schimbi stilul de alimentatie si sa ai o dieta echilibrata, bogata in vitamine, antioxidanti si fibre. Redu sau elimina daca este posibil, consumul de fast food, zahar, ciocolata, alcool, tutun sau cofeina si inlocuieste-le cu multe legume si fructe.

Ca si tratament pentru acnee, acesta poate varia de la o ingrijire specifica tenului acneic cu produse dermato-cosmetice pana la tratament medicamentos in functie de gravitatea acesteia. Insa toate aceste scheme de tratament trebuie sa fie recomandate de catre medicul dermatolog in urma unui consult amanuntit, dar si in urma unor analize ce vor determina tipul de acnee de care suferi.

Care sunt pasii in rutina de ingrijire a tenului acneic?

Igiena este extrem de importanta in cazul acneei. Curata fata zilnic atat dimineata cat si seara, cu un sapun delicat pentru a indeparta grasimea si murdaria de pe fata. Produsele pe care le alegi pentru a-ti ingriji tenul acneic trebuie sa fie unele non-comedogenice, deoarece acestea contin substante ce blocheaza porii, acest lucru agravand acneea. Fata nu se sterge energic dupa curatare si spalare, ci prin tamponare pentru a nu leza mai rau tenul si pentru a evita spargerea pustulelor. De asemenea ar fi recomandat sa folosesti servetele cosmetice de unica folosinta pentru stergerea tenului deoarece acestea sunt mai igienice.

Dupa curatarea tenului este absolut important sa folosesti o crema hidratanta destinata tenului acneic ce combate cosurile sau previne aparitia altora noi.

Este foarte important sa nu storci cosurile deoarece exista riscul ca bacteriile si excesul de sebum sa se imprastie cauzand astfel mai multe cosuri.

De evitat produsele pe baza de uleiuri pentru a nu incarca tenul si mai mult. De asemenea demachierea este extrem de importanta in cazul oricarui tip de ten, insa cu atat mai mult in cazul tenului cu tendinte acneice. Gomajul sau exfolierea tenului este recomandat sa fie efectuata saptamanal sau chiar mai des pentru a indeparta sebumul si a curata fata de celulele moarte. Alege insa un exfoliant delicat, ce curata pielea fara sa o agreseze.

In cazul unui machiaj pentru tenul acneic este recomandat sa folosesti un fon de ten dermatocosmetic ce este special creat pentru tenul problematic. Acestea contin de obicei ingrediente active precum acidul salicilic si exclud ingredientele iritante sau daunatoare precum parfumul, siliconul sau uleiurile. Ai grija sa igienizezi pensulele sau buretii inainte de fiecare machiaj pentru a evita raspandirea bacteriilor. In cazul unui ten acneic este recomandat un machiaj cat mai lejer pentru a lasa pielea sa respire.

Desi acneea este inestetica si destul de dureroasa uneori, aceasta nu este o boala infectioasa, iar un tratament adecvat poate ameliora simptomele acesteia sau chiar poate vindeca in totalitate. Respecta regulile de igiena, foloseste produse de buna calitate si urmeaza sfatul si recomandarile medicului dermatolog si cu siguranta vei obtine cele mai bune rezultate!

Until next time,

Echipa Procosmetic