Sfaturi esentiale pentru ingrijirea tenului in sezonul rece

Vremea rece nu prespune doar schimbarea anotimpului, ci prespune adaptarea rutinei de ingrijire a pielii la conditiile metereologice de afara. Temperaturile scazute pot afecta pielea daca nu adopti o rutina de ingrijire specifica tipului tau de ten, dar si adaptata conditiilor meteo nefavorabile. De la descuamare, la uscare, iritare, crapare, pana la declansarea afectiunilor dermatologice precum dermatita sau acneea, vremea rece poate avea repercursiuni serioase asupra pielii.

Rutina de ingrijire a tenului trebuie adaptata fiecarui tip de ten pentru a beneficia de cea mai buna ingrijire. Specialistii au identificat 4 tipuri de ten si este foarte important ca si tu sa iti identifici tipul de ten, pentru a-i oferi o ingrijire corespunzatoare si adecvata. Mai jos iti enumeram tipurile de ten si caracteristicile acestora:

  • Ten normal. Tenul normal este tenul ce nu are nevoie de o ingrijire speciala si este dorit si invidiat de toti. Se spune ca tenul normal este o utopie si ca doar foarte putine persoane sunt norocoasele posesoare ale acestui tip de ten. Tenul normal este unul echilibrat si fara probleme dermatologice. Aspectul pielii este unul neted, riduri reduse si pori foarte putin vizibili, iar pielea este catifelata, curata, elastica.
  • Ten mixt este cel mai intalnit tip de ten. Caracteristicile acestui tip de ten sunt urmatoarele: zona T (adica fruntea, nasul si barbia) sunt zone grase, iar pielea de pe restul fetei adica obrajii, pometii si gatul poate fi fie uscata, fie mixta.
  • Ten uscat este acel ten ce are un aspect tern, se exfoliaza si este lipsit de elasticitate. Identificarea acestui tip de ten se realizeaza foarte usor, prin simpla senzatie de strangere. Tenul uscat intotdeauna strange, iar pielea este intinsa. Este un tip de ten ce se rideaza foarte usor si este predispus la iritatii si descuamare. Tenul uscat este de 2 tipuri: ten uscat deshidratat sau ten uscat lipsit de grasime. Tenul deshidratat este cel lipsit de apa, de aceea hidratarea este esentiala, iar tenul lipsit de grasime este cel foarte sensibil.
  • Ten gras. Tenul gras este in permanenta lucios cu pori dilatati. De multe ori, tenul are aspectul unei coji de portocala. Tenul gras este cel mai predispus dintre toate tipurile de ten la aparitia acneei si a punctelor negre.

Exfolierea

In tot timpul anului, insa mai ales in timpul sezonului rece, exfolierea reprezinta un pas foarte important in procesul de ingrijire a tenului. Acesta curata tenul in profunzime, indepartand celulele moarte si permitand produselor de ingrijire sa se aboarba mai bine in piele. Insa si exfolierea tenului se realizeaza personalizat in functie de tipul tenului. De aceea este nevoie sa ne cunoastem necesitatile tenului, dar si tipul acestuia. Exfolierea tenului uscat se realizeaza cu produse delicate pentru ten pentru a nu-l usca mai rau. In acest caz, exfolierea se realizeaza o data pe luna sau chiar mai rar. In cazul tenului gras, exfolierea se realizeaza o data pe saptamana sau chiar de 2 ori, in functie de necesitate, iar tenul normal se exfoliaza o data la 2 saptamani.

Hidratarea

In sezonul rece, hidratatarea este esentiala pentru mentinerea unui ten sanatos si frumos. Vremea rece si temperaturile scazute au repercursiuni asupra pielii, de aceea ingrijirea pe timpul iernii trebuie sa fie una speciala. Pentru hidratare, cremele de fata trebuie sa fie grase pentru a putea mentine hidratarea optima. Cremele lejere sau sub forma de gel nu sunt indicate in timpul iernii, deoarece nu vor oferi hidratarea maxima pe care ti-o doresti pentru tenul tau.

Vantul, zapada, temperaturile scazute si trecerea de la temperaturile joase la temperaturi ridicate pot lasa urme adanci pe tenul nostru. Desi pe timpul iernii ne imbracam gros, fata este cea mai vulnerabila deoarece este cea mai descoperita. Evita cremele pe baza de apa si indreapta-ti atentia spre cele pe baza de uleiuri, cu o textura mai densa si mai cremoasa pentru a mentine hidratarea cat mai mult timp.

Ingrijirea mainilor si a buzelor

Pe timpul iernii, nu trebuie sa negliezi nici mainile, dar nici buzele. Buzele au tendinta sa se usuce foarte tare, de aceea folosirea unui balsam hidratant pentru buze este foarte important. De asemenea, exfolierea buzelor trebuie realizata o data la 2 saptamani pentru a indeparta pielea si celulele moarte. Evita sa musti buzele atunci cand acestea se usuca foarte tare si aplica un strat generos de balsam pe buze imediat cand observi ca sunt uscate.

Mainile au si ele nevoie de o ingrijire mai atenta pe timpul iernii, deoarece pielea tinde, la fel ca in cazul buzelor sa se usuce foarte tare. Poarta manusi si aplica crema de maini de fiecare data cand te speli sau iesi in frig. Alege un sapun bland pentru curatarea mainilor si un dezinfectant ce nu contine alcool pentru a nu fi agresive cu pielea.

Factor de protectie

Chiar daca afara nu este vara si soarele nu este arzator, mitul conform caruia doar vara se foloseste protectie solara este complet fals. Peste 80% din radiatiile solare au puterea de a penetra norii, de aceea pielea noastra are nevoie de protectie chiar si pe timp de iarna. Trebuie sa tii cont de faptul ca zapada si vantul indeparteaza cremele sau lotiunile cu protectie solara, de aceea ca si pe timpul verii, acestea trebuie reaplicate periodic. Aplicarea produselor cu factor de protectie UV se realizeaza pe zonele expuse precum fata, maini sau buze. Sunt recomandate produsele ce contin glicerina si lanolina, deoarece acestea au un puternic efect hidratant si protejeaza pielea impotriva agresiunilor la care sunt expuse din cauza temperaturilor scazute.

Dieta echilibrata

Frumusetea vine din interior catre exterior, de aceea o alimentatie corecta poate face minuni asupra tenului si a pielii tale. De asemenea, pentru a-ti mentine pielea hidratata este indicat sa bei cel putin 1,5 litri de apa pe zi. Chiar daca pe timpul iernii nu transpiram la fel de mult ca in zilele calduroase, asta nu inseamna ca apa nu se evapora din corp. Consumul de alimente si fructe bogate in vitaminele A, E si C, dar si minerale precum seleniu, zinc si magneziu mentin pielea frumoasa si sanatoasa.

Acestea au fost recomandarile noastre pentru ingrijirea pielii pe timpul iernii. Te invitam sa intri pe www.procosmetic.ro si sa descoperi produse profesionale pentru ingrijirea tenului si a corpului in functie de tipul tau de ten si de necesitatile acestuia.

Until next time,

Echipa Procosmetic