Caderea parului: Top 10 cauze si cele mai eficiente tratamente

Parul este cel mai frumos accesoriu care da un farmec aparte oricarei femei. De multe ori, incercarile de a mentine sanatatea si bogatia acestuia esueaza, din cauza unor afectiuni care ii deterioreaza aspectul si care pot duce chiar la caderea firelor de par. De fapt, pierderea parului este una dintre cele mai comune boli ale secolului, cauzata fiind de stres, dar si de o multime de alti factori cumulati. Alopecia, denumirea afectiunii care consta in caderea parului, se poate manifesta atat in cazul in femeilor, al barbatilor, dar si al copiilor. Descoperim astazi, impreuna, tot ce ce este nevoie sa stii despre aceasta problema frecvent intalnita.

Caderea parului sau alopecia: cauze

Stiai ca, potrivit studiilor, este perfect normal ca, zilnic, sa pierdem intre 50-100 de fire de par? Este normal ca parul sa se regenereze, insa atunci cand observam ca pierderea parului este excesiva, trebuie sa cautam cauzele si, desigur, solutiile. Inainte de toate, e esential sa trecem in revista principalele 10 cauze care conduc la caderea parului:

1) Socurile emotionale

Stresul este prima cauza care genereaza pierderea fierelor de par. Evenimentele traumatizante ale vietii, celulele albe din corp pot ataca foliculii de par, ceea ce produce caderea parului in anumite zone ale corpului. De cele mai multe ori, insa, odata stabilizata starea emotionala, parul isi reia ciclul normal de crestere.

2) Dieta deficitara

Alimentatia necorespunzatoare se regaseste si ea pe lista motivelor principale pentru care iti pot pierde parul. Existenta unei cantitati prea mari de vitamina A in corp sau lipsa unui nivel optim de proteine pot genera, printre multe alte efecte si caderea parului.

3) Modificarile sezoniere

Parul sufera anumita schimbari si in functie de sezonul in care ne aflam. Daca iarna acesta are tendinta de a deveni mai casant din cauza frigului, vara parul capata tendinte de deshidratare. Astfel, pentru a combate aceste efecte negative este important sa folosesti sampoane profesionale, care sa ofere protectie podoabei tale capilare.

4) Ingrijirea necorespunzatoare a parului

Coafatul excesiv sau ingrijirea necorespunzatoare a parului este o cauza intalnita frecvent, atat in cazul femeilor cat si al barbatilor, care duce la caderea firelor de par. E important sa nu exagerezi cu folosirea produselor de styling si sa optezi doar pentru produse de calitate.

5) Medicamentele

Anumite medicamente, printre care: anticonceptionalele, citostaticele, retinoizii si antihipertensivele pot avea ca efecte adverse caderea parului. Chiar si anumite tipuri de pastile contra acneei pot sa prezinte acest efect negativ.

6) Sarcina

In timpul sarcinii, femeile ar putea observa ca le cade parul mai mult decat in mod normal. De fapt, alopecie se poate manifesta si post-sarcina, ca urmare a durerilor extrem de puternice.

7) Dezechilibrele hormonale

Dezechilibrele hormonale se numara si ele printre cauzele pierderii parului. Indiferent ca sunt generate sau nu de varsta, acestea pot conduce la alopecie.

8) Fondul genetic

Poate ca stiai deja, dar este important de mentionat ca alopecie poate sa se declanseze si pe baza genetica. Acest lucru este simplu de dedus, mai ales in cazul barbatilor.

9) Slabirea brusca

Daca te-ai gandit ca este momentul sa pierzi cateva kilograme in plus, sub nicio forma sa nu te gandesti ca ar fi o idee buna sa incerci o dieta stricta, doar pentru ca promite rezultate intr-un timp scurt. Slabirea brusca este o cauza principala a caderii parului.

10) Anumite probleme de sanatate

Caderea parului se poate manifesta si ca efect complementar anumitor afectiuni, cum ar fi, de exemplu, cancerul, diabetul sau boli ale tiroidei (mai exact, hipertiroidismul).

Cresterea parului – poti stimula regenerarea sa?

In total, o persoana are in medie intre 100.000 si 150.000 de fire, asa ca faptul ca ai gasit in dimineata aceasta cateva fire in peria ta de par nu ai motive sa te ingrijorezi. Totusi, fiecare folicul are propriul sau ciclu de viata care fi influentat de varsta, de diverse afectiuni si de o serie de mai multi factori. Ciclul de viata al unui fir de par se imparte in trei faze:

  1. Faza anagena – reprezinta etapa de crestere activa a firului si dureaza intre 2-6 ani
  2. Faza catagena – este faza de crestere tranzitorie a parului si se desfasoara pe o perioada cuprinsa intre 2-3 saptamani
  3. Faza teleogena – este etapa de stopare a cresterii; la o perioada de 2-3 luni de la aceasta etapa firul de par va cadea, fiind inlocuit de un altul.

Atunci cand foliculul a fost distrus, putem vorbi despre alopecie.

Cresterea firelor de par poate fi stimulata, insa, prin folosirea unor sampoane speciale, pe care le poti folosi, insa, doar la recomandarea medicului dermatolog.

Din pacate, exista si situatii in care, odata ce radacina parului a fost distrusa, podoaba capilara nu mai creste. Problema aceasta si-ar putea gasi solutionarea in implantarea unor fire de par, procedura la care apeleaza, adesea, barbatii care au chelie.

Tratament impotriva caderii parului

Caderea parului este, in cele mai multe dintre cazuri, o problema de sanatate ce se poate remedia, prin diverse metode. Asadar, daca vrei sa iti recapeti frumusetea parului, iata care sunt cele mai eficiente modalitati pe care sa le aplici la capitolul tratament impotriva caderii parului:

  • Daca vorbim despre deficientele sau carentele de vitamine, ele se pot remedia prin administrarea suplimentelor nutritionale care sa echilibreze nivelul acestora.
  • In situatia in care te confrunti cu o problema endocrina care genereaza caderea parului este necesar consultul unui medic de specialitate;
  • In cazul in care caderea parului este generata de administrarea anumitor medicamente, incetarea administrarii lor va reprezenta solutia optima de tratament.
  • Alopecia este asociata cu schimbarile de sezon? Atunci se pot remedia prin administrarea unor suplimente adecvate, potrivite pentru a intari unghiile si parul.

Remedii homemade pentru caderea parului

Pe langa sampoanele dedicate si a altor tipuri de tratamente care pot trata caderea parului, exista si anumite remedii homemade pe care le poti aplica cu scopul de a rezolva aceasta problema. Te invitam sa le descoperi pe cele mai usor de realizat dintre acestea!